Ingyen kérte a Debreceni Egyetem kampusznak Siófok egyik legszebb épületét – Magyar Narancs

Siófoknak egyik legszebb, legpatinásabb épületét nézte ki magának az állami alapítványi fenntartású Debreceni Egyetem. A kikötőnél található egykori Hullám és Sió szállót korábban a Kodolányi János Főiskola használta, amely a hallgatói létszám jelentős csökkenése miatt visszaadta az épületet, majd 2016-tól a Gábor Dénes Főiskola hallgatómentes kampusza lett, az intézmény távozni is csak váltságdíj fejében akart. Most az épületet a Debreceni Egyetem venné át.
narancs.hu
Az, hogy a Debreceni Egyetem Siófokon terjeszkedne, a szeptemberi képviselő-testületi ülés előtti zárt tájékoztatón derült ki, amikor az egyetem képviselői napirenden kívül mutatták be elképzeléseiket, bár az, hogy milyen szakokat szeretnének Siófokra vinni, ebből nem derült ki – írja a Magyar Narancs.

Az októberi testületi ülésre már Lengyel Róbert polgármester terjesztett be egy javaslatcsomagot. Az előterjesztés mellékleteként szerepelt Bács Zoltán egyetemi kancellár levele, amelyben kérte az épület térítésmentes használatát, de arról is írt, hogy mikortól indulnának ott képzések: „Az oktatási tevékenységet haladéktalanul megkezdenénk. A helyi szakindítás alapján történő felvételi eljáráson alapuló oktatás nagyon szerencsés esetben 2024-ben, normál esetben 2025-ben indulhat el, de más oktatások és a kutatási tevékenység már 2024-ben el fog indulni. Számunkra az volna fenntartható és fejleszthető, ha valamilyen térítésmentes használat volna, az első 5 év utáni mérföldkő kijelöléssel és az ingatlantulajdonos önkormányzattal való értékelés mellett. Az ingatlan működtetése, fenntartása, a benne végzendő tevékenység éppen elég költséggel fog járni, kezdetekben önálló bevétel nélkül. Az épület felújítására ráfordításokat akkor tudunk tervezni, ha hosszabb távú használati opció van, ezzel az említett 5 éves értékelési ciklussal, azzal, hogy esetleges megszüntetés esetén el kell számolni egymással (ennek feltételeit ki kell dolgozni). De legyen a cél a 20-25 éves távlat.”

A levélben a kancellár mintaként az egyetem debreceni szintén ingyenes ingatlanhasználatát említette: „Debrecenben 3 komolyabb önkormányzati ingatlant használunk ingyenesen. Egy 2,8 ha-os volt úttörőtábort, amit kollégiumként működtetünk Debrecen legértékesebb részén, a Nagyerdőben 13 éve. Egy szakképző iskolánk épületét, kollégiumát és sportpályáját 2009 és 2022 között, amit a modellváltáskor megvásároltunk állami modellváltási vagyonjuttatás keretében. Jelenleg a Debreceni Egyetem főépülete előtti ’Egyetem tér’ vagyonkezelésbe vétele van folyamatban, amiről a polgármesteri vezetés már döntést hozott, de szükséges a szabályozási besorolás módosítása, hogy kikerüljön a köztéri törzsvagyonból.”

További részletek a Magyar Narancs cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.