„Ha baj van, akkor észleljük és tegyünk ellene!” - Avagy hogyan ismerjük fel a gyermekbántalmazást

A gyermekbántalmazás olyan téma, amiről nehéz beszélni, akár a fiataloknak, akár a felnőtteknek. Mindenképp fontos azonban felhívni rá a figyelmet, tudatosítani kell, hogy jelen van a mindennapjainkban is. Érzékenyíteni kell a társadalmat, hogy felismerjük a problémát, és ha szükséges, tudjunk segítséget kérni és segítséget nyújtani.

A Debreciner Podcast harmadik évadának negyedik adásában Ivancsó Rebeka Anna gyermekpszichológus volt az egyik vendégünk, aki foglalkozik bántalmazott gyermekekkel is, korábban a Debreceni Kultúrfórum eseményén tartott előadást a bullyinggel kapcsolatban. Nagy Kírát, a Csokonai Színház magánénekesét és Wessely Zsófiát, a Csokonai Színház színművészét is meghívtuk, ők már évek óta gyermekbántalmazással kapcsolatos osztálytermi előadásokat visznek oktatási intézményekbe. Ezeken az alkalmakon beszélgetnek is a résztvevő diákokkal, akiket érintett valamilyen formában a gyermekbántalmazás.

A beszélgetésünk során igyekeztünk meghatározni, mit is jelent a bullying, miben különbözik a családon belüli erőszaktól, esetleg hogyan kapcsolódik a kettő egymáshoz. Szóba került az is, hogy a fiatalok, akiket valamilyen bántalmazás ér, tudnak-e beszélni valakivel erről, kihez tudnak fordulni, illetve egyáltalán kinek a felelőssége-feladata, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek.

Vendégeink szerint az oktatásban is jobban meg kellene jelennie ezeknek a témáknak, akár mentálhigiénés órákkal is jobban fel lehetne hívni erre a figyelmet, hogy a fiatalok is érzékeljenek egy-egy ilyen helyzetet, tudják, hogyan kell reagálni.

Végül szó volt arról, hogy ha nem kezelnek egy ilyen problémát, akkor az milyen hatással lehet az emberek későbbi életére. Ennek kapcsán nagyon fontos, hogy merjenek kapcsolódni, merjenek beszélni a gyerekek a problémáikról, hiszen nincsenek egyedül.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.