Egy debreceni pedagógus is szerepel a Rátz Tanár Úr Életműdíj kitüntetettjei között

Idén 23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián. A díjat létrehozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány munkájának legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje hazánk kiemelkedő tehetségű általános és középiskolai pedagógusait szerte az országban. E célokkal összhangban, 2023-ban ismét nyolc tanár, köztük egy debreceni pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.
Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány

Az elkötelezett pedagógusok kimagasló munkájának eredménye messze túlmutat az osztálytermen, hiszen támogatásuk nemcsak a tanulmányi eredményeket, de akár egész életpályákat is meghatározhat. Egyetlen kivételes tanár bölcsessége és mentorálása, elég lehet ahhoz, hogy a fiatalokból a jövő tudósai, vezetői és kiemelkedő egyéniségei váljanak, akik később tovább formálják hazánkat és az egész világot. Éppen ezért, az ország bármely szegletében tanítsanak is, a kiváló pedagógusok példaértékű teljesítménye és szakmai elhivatottsága elismerést érdemel, melyhez 2001 óta a Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentős mértékben hozzájárul.

A díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozása óta, közel 25 éve dolgozik azon, hogy megtalálja és tisztelettel adózzon a kiváló magyarországi pedagógusok előtt. A díjazás során a kuratórium a kimagasló szakmai tudást, teljesítményt és elhivatottságot tartja szem előtt. Fontosnak tartja emellett azon oktatók elismerését, akik kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit, hiszen a rendkívüli szakember felismeri a tehetséges diákot és segíti előmenetelében. Kiváló példa erre dr. Tóth Albert József földrajz-biológia szakos pedagógus, a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanára is, aki munkájáért 2015-ben vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Idén közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadója idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében volt. A díjat és a vele járó pénzjutalmat, fejenként 2 millió forintot ez alkalommal is nyolc kiváló általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át, a matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért. 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott.

A díjazottak között szerepel Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára is, aki mögött több évtizedes eredményes tehetséggondozó tevékenység áll. Kitüntetéséről elmondta: „Nagy megtiszteltetés, hálás vagyok érte és jólesik a külső elismerés. A díj visszaigazolást is jelent számomra, hogy a múltban érdemes volt befektetni a munkába, a jelenben pedig erősíti a szakmába vetett hitemet, motivál, új erőt ad.”

Tófalusi Péter
Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány

A városban folytatott szakmai tevékenységeivel kapcsolatban pedig hozzátette: „A tanítással eltöltött évtizedek alatt megannyi nemesítő emberi, szakmai kapcsolódással lettem gazdagabb itt. Iskolámból és Debrecen városából nemcsak erőt, de ihletet is merítettem, s sokszor érezhettem azt, hogy ebben a városban fontos, amit csinálok és megbecsülnek érte.”

2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai:

Biológia

● Csombóné Szaniszló Margit - Eperjesi Általános Iskola, Eperjes
● Gergely Tibor - Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

Fizika

● Punyiné Kandrács Erzsébet - Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd
● Tófalusi Péter - Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Kémia

● Dr. Petz Andrea - Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
● Lovasi Ildikó - Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest XIII. kerület

Matematika

● C. Neményi Eszter - Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítói- és Óvóképző Kar, Matematika Tanszék, Budapest
● Dr. Kosztolányi József - Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék, Szeged

Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány

A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának tagjai:

● Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, a kuratórium elnöke
● Lajos Józsefné (Balázs Erzsébet), matematika tantárgyi szakértő
● Dr. Falus András professzor, emeritus, akadémikus
● Dr. Ifj. Szántay Csaba professzor, az MTA doktora

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.