Már csak néhány jegy maradt Mijazaki Hajao új animéjének debreceni premier előtti vetítésére

A fiú és a szürke gém a nagy hatású japán animációsfilm-készítő utolsó alkotása. A filmpiacot tekintve példátlan módon Japánban mindenféle promóció nélkül mutatták be, és eddig nemcsak ott, hanem világszerte hatalmas siker. A hivatalos magyarországi premier január 4-én lesz.

December 16-án szombaton 17 óra 45 perckor tartják Mijazaki Hajao Oscar-díjas japán animációsfilm-készítő legújabb alkotásának, A fiú és a szürke gém (君たちはどう生きるか – magyar átírás szerint Kimitacsi va dó ikiru ka) című anime premier előtti vetítését Debrecenben, a Cinema Cityben. Cikkünk írásának idején, péntek este a vetítésre már csak 9 jegy elérhető. A filmet japán nyelven, magyar felirattal lehet megtekinteni.

Mijazaki Hajao
Wikimedia

A fiú és a szürke gém hivatalos magyarországi premierje január 4-én lesz, onnantól kezdve nemcsak a Cinema Cityben, hanem az Apolló moziban is megnézhetik az érdeklődők. Fejér Tamás filmszínházvezető a Debrecinert arról tájékoztatta, előreláthatólag két hétig fogják vetíteni az animét, napi egy előadással.

Szinte semmilyen promóciója nem volt Japánban

A 124 perces anime nemcsak azért különleges, mert korunk egyik legnagyobb hatású animációsfilm-készítőjének utolsó alkotása, hanem azért is, mert a japán Studio Ghibli július 14-én a mai filmpiacot tekintve példátlan módon előzetes reklámkampány nélkül engedte azt a szigetországbéli mozikba. A stúdió trailert sem adott ki a filmhez, mindössze egy plakáttal hirdette azt.

Debreciner

Habár a külföldi forgalmazók, így ADS Service Kft. sem volt már ilyen visszafogott a reklámozásban, mi – hogy hasonló élményben lehessen részük – mégis csak annyit árulunk el olvasóinknak, amennyit a film első, japán megtekintői tudhattak a moziba menet: Mijazaki a film eredeti címét (Hogyan éltek?) Josino Genzaburo azonos című 1937-es regényéből kölcsönözte, azonban a két történetnek már nem biztos, hogy köze van egymáshoz.

Rekordot döntött Észak-Amerikában

A fiú és a szürke gém világszerte hatalmas siker, Japánban eddig több mint 56 millió dollár bevételt hozott, az Észak-Amerikában a december 8-i nyitóhétvégén a legnézettebb filmként 13 millió dolláros bevétellel animerekordot döntött, globálisan pedig már 100 millió dollárnál tart a film mozis bevétele a Box Office Mojo adatai szerint. A kritikusi értékeléseket összesítő Rotten Tomatoes felületén jelenleg 96 százalékon áll, a közönség értékelése pedig 90 százalékos.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.