Lemondott Türk, építkeznek Józsán, beszámol a kulturális alpolgármester – Jön az év utolsó közgyűlése Debrecenben

Puskás István az előterjesztésében a debreceni önkormányzat kiemelkedő eseményeként említi a Made in Debrecen Fesztivált, amelyet hivatalosan nem is ők, hanem helyi civilek szerveznek.
Debreceni közgyűlés – 2023. november 30.
Koppányi Szabolcs

December 21-én délelőtt 9 órától tartják Debrecen idei utolsó közgyűlését a Kölcsey Központ Görömbei András termében. A 16 napirendi pontból 15-öt nyilvánosan tárgyalnak, ezeken bármely magyar állampolgár részt vehet. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhány érdekesebb előterjesztést.

Lemondott Türk László képviselő, mert kinevezték a tankerület élére

Papp László (Fidesz) polgármester egyik anyagából derül ki, hogy Türk László (Fidesz), a 6-os számú egyéni választókerület képviselője december 5-én lemondott a mandátumáról, mivel a hónap elején Pintér Sándor belügyminiszter kinevezte őt a Debreceni Tankerületi Központ élére.

Koppányi Szabolcs

Mivel Türk az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának alelnöke, valamint a pénzügyi bizottság tagja is volt, ezért a polgármester most azt javasolja, a közgyűlés válassza meg helyette Szilágyi Edinát (Fidesz) a kulturális és oktatási bizottságba, a testület alelnöke legyen Hetei József (Fidesz), a pénzügyi bizottságban pedig Korbeák György (Fidesz) pótolja az újdonsült tankerületi vezetőt.

Türk László 2017 májusa óta volt önkormányzati képviselő, amikor a Danku Attila (Fidesz) halála miatt kiírt időközi választáson 58,24 százalékot szerzett. A politikusra akkor irányult országos médiafigyelem, amikor 2018-ban kinevezték a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójának az addigi intézményvezető, a tantestület, a szülők és a diákok által támogatott Rózsavölgyi Gábor helyére.

Támogatandó törekvések, kevés konkrétum a mobilitási tervben

Ugyancsak Papp László polgármester előterjesztésére fogja tárgyalni a közgyűlés Debrecen fenntartható városi mobilitási tervét.

Törő Vanda

Az előterjesztésből kiderül, hogy az anyagot előzetesen a SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan – a terv angol elnevezése) Kerekasztal nevű rendezvényen mutatták be, amelyen több tucat más meghívott mellett részt vett a helyi mobilitási ügyekben komoly szakértelemmel rendelkező Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) is. A szervezet a közösségi oldalán a tervről azt írta, abban mutatószámként megjelenik a közösségi közlekedés eljutási idejének rendszeres vizsgálata, amelyet nagyon fontosnak tartanak, mivel csak ennek csökkentésével lehet vonzóbbá tenni az autózással szemben. A Derke úgy látja, a dokumentum tartalmaz nagyon is támogatandó elemeket, de kevés konkrétum olvasható benne, különösen a közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

Már megint húsz kilométerrel arrébb pótolják az élő környezetet

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ismét jelentős változásokat hozhatnak a város életében Gábor István főépítész előterjesztései, amelyekből ezúttal egyet emelünk ki. Az ötödik napirendi pontként fogják tárgyalni azt a javaslatát, amely szerint módosítanák a településrendezési eszközöket annak érdekében, hogy a Józsai Ingatlanközösség nevű polgári jogi társaság egy 60-65 lakóegység kialakításával járó lakóterület-fejlesztést hajthasson végre Józsa városrészben, egy erdővel határolt területen.

Az előterjesztés szerint egy mezőgazdasági területet minősítenének át kertvárosias lakóterületté, a biológiaiaktivitás-érték pótlására pedig légvonalban közel húsz, közúton huszonöt kilométerrel arrébb, Halápon jelöltek ki területet. Utóbbi besorolását mezőgazdasági területről erdőterületre változtatnák.

2019-ben a Wesselényi-lakótelep mellett fásított és fotózkodott az egész debreceni Fidesz-frakció
facebook.com/drpappl

Hasonlóra már volt példa, ahogy arról korábban beszámoltunk, idén áprilisban tárgyalta a közgyűlés Gábor István egy másik előterjesztését, ebben a Liget lakópark bővítése miatt védelmi erdőterületeket minősítettek át kisvárosias lakóterületté, a jogszabályi előírások miatt szükséges biológiaiaktivitás-értéket ekkor is húsz kilométerrel arrébb, Újléta határában pótolták.

Ugyancsak Józsát érinti Szilágyi Ferenc, a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályvezetőjének előterjesztése, amely szerint ingyen a Tisztántúli Református Egyházkerület tulajdonába adnák a Platán utca 1. szám alatti ingatlant, amelyen az egyház egy kilencvenhat férőhelyes bölcsődét építtetne.

Puskás alpolgármester már magáénak vallja a Made in Debrecen Fesztivált?

Ezen a közgyűlésen fog beszámolni Puskás István kulturális alpolgármester a város 2018 és 2030 közötti kulturális stratégiájának eddig megvalósított projektjeiről. A politikus az előterjesztésében említi többek között a Csokonai Fórum (korábban tervezett nevén Latinovits Színház) építését, a Csokonai Színház felújítását és a Debreceni Zenede 2019-ben lezárult belső és külső rekonstrukcióját. A közművelődési intézmények fejlesztése terén mások mellett a Borsos-villa és egyes közösségi házak felújítását emelte ki, valamint a Térey Könyvsarok kialakítását és a Sziget-kék játszótér átadását sorolta fel.

Puskás István (középen) debreceni zenészek, zenei szervezők társaságában
Koppányi Szabolcs

Puskás az általuk elindított kis léptékű projektek között említette többek között az önkormányzat könnyűzenei tehetséggondozó és támogató programját, amelynek kiemelkedő eseményeként írt a Made in Debrecen Fesztiválról. A Pécsről „honosított” zenei programot valójában nem az önkormányzat, hanem Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója kezdeményezte, ahogy arról 2022-ben mi is beszámoltunk. „Úgy gondoljuk, hogy egy városnak szinte kötelessége, hogy az ilyen kezdeményezések mellé álljon. Jelen tudásunk szerint az önkormányzat a nyilvánossághoz történő eljutásban segíti a rendezvényt, valamint információt biztosít számunkra a hatósági engedélyek megszerzéséhez” – nyilatkozta Süli akkor a Debrecinernek, hozzátéve, a fesztivál mögött hivatalosan a Rocksulit működtető Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület állt, valamint öntevékeny csoportokat vontak be a szervezésbe.

A Rocksuli honlapján jelenleg is az alábbi szöveg olvasható a szervezéssel kapcsolatban:

„A Made in Debrecen Fesztivál valódi alulról jövő kezdeményezés, a debreceni Rocksuli, valamint több, zenével foglalkozó civil, öntevékeny csoport (pl. a PusztaHang és a Sofar Sounds Debrecen) tagjai szervezik, Debrecen MJV támogatásával és a Made In Pécs szervezőcsapat segítségével”.

A december 21-i közgyűlésen a Debreciner munkatársai is jelen lesznek. Az ülésen történtekről részletesen beszámolunk majd az olvasóinknak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.