„Eredményes kávészünetként” értékelte Debrecen polgármestere, hogy Orbán Viktor kivonult az Ukrajnáról szóló szavazásról

Madarasi István MSZP-s képviselő arról beszélt, az ő közlekedési víziójában Az ötödik elem című film New Yorkja szerepel – ebben repülő autók jelentik a városi mobilitást. Balázs Ákos alpolgármester elmondta, nemrég kaptak ilyen megkeresést, de nem fejtette ki, pontosan miről van szó.

December 21-én délelőtt megtartották a debreceni önkormányzat idei utolsó közgyűlését a Kölcsey Központban. Az üléssel foglalkozó előzetes anyagunkat itt olvashatják.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2023. december 21. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A Türk László (Fidesz) lemondása miatt 32 tagúra csökkent testületből ezúttal csak Szabó Bence (Momentum) hiányzott. A 16 előterjesztést és az interpellációkat bő két óra alatt tárgyalták meg, a határozati javaslatok többségét egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Néhány éve még egy környezeti bírságra tettek félre, ma már fenntarthatósági díjat kapnak

Az ülés elején adták át az idei Fenntartható Debrecen nagydíjat, amelyet a Vitesco Technologies Hungary Kft. autóipari beszállító kapott. Az elismerést Makray Réka, a cég HR-igazgatója vette át Papp László (Fidesz) polgármestertől és Balázs Ákos (Fidesz) környezetvédelemért felelős alpolgármestertől. Papp az átadás után arról beszélt, a városvezetés büszke arra, hogy a németek alkalmasnak ítélték Debrecent a beruházásukra, mint mondta, annak idején „nagyon meg kellett küzdeni a Vitescóért”. Makray Réka a beszédében kifejtette, a cég 2027-re eléri a karbonsemlegességet. „A fenntarthatóság értéke a vállalatunk DNS-ébe van kódolva” – fogalmazott.

Koppányi Szabolcs

Ahogy arról még két éve beszámoltunk, a Vitesco egy 80 millió eurós tartalékot képzett arra az esetre, ha ki kellene fizetnie korábbi anyacége, a Continental büntetését, amelyet a 2015-ben kirobbant dízelbotrányban (amely során különböző autógyártók manipulálták a termékeik károsanyag-kibocsátására vonatkozó adatokat) való érintettségük miatt szabott ki rájuk egy németországi bíróság.

Orbán Viktor távolmaradásából lenne pénze Debrecennek?

A közgyűlésen igazán komoly viták nem alakultak ki a Fidesz és az ellenzéke között, észrevételek főleg a fenntartható városi mobilitási terv kapcsán hangzottak el. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) kérdésére Papp László elárulta, a dokumentumért 46 millió forintot fizetett az önkormányzat.

Koppányi Szabolcs

Vaszkó Imre (DK) komplex, jó anyagnak nevezte a tervet, azonban, mint mondta, az azt ismertető fórumról hazaindulva „szembejött a valóság”. Szerinte sokat kell még dolgozni a debreceni közlekedésen, és mivel ennek megvalósításához nem elég az önkormányzati forrás, egy kicsit aggódik, amikor azt látja, Orbán Viktor miniszterelnököt kiküldik kávézni az uniós döntéseknél – utalt arra, hogy a kormányfő nem vett részt az Ukrajna EU-tagjelöltségéről szóló szavazáson.

„Eredményes kávészünet volt” – reagálta Papp László, mondván, ő az előző nap számos Debrecent érintő támogatási szerződést írt alá. Hozzátette, már amennyiben van kapcsolat a két történés között.

Koppányi Szabolcs

Repülő autókat vizionál Debrecenbe az MSZP?

Madarasi István (MSZP) felhívta a figyelmet arra, hogy a 2016-os hasonló tervben 102 projekt szerepelt, amelynek csak 33 százaléka valósult meg. Ezt kifogásolta hozzászólásában Mándi László (Momentum) is. Később Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy hosszútávú projekteket is feltüntettek a dokumentumban.

Koppányi Szabolcs

Madarasi szerint prioritásként kell kezelni, hogy a közösségi közlekedés az autózás alternatívájává váljon. Úgy látja továbbá, nem lehet megúszni a csomópontok és vasúti kereszteződések különszintű megoldását. Papp László polgármester erre azt felelte, az ilyen csomópontokkal óvatosan kell bánni, városképi okok miatt nem lehet csak ezekben gondolkodni.

Madarasi ezt követően arról beszélt, neki mi a víziója a város közlekedését illetően. „Volt egy film, Az ötödik elem, amiben a térben, magasban, több szinten elektromobil eszközökön utazik mindenki. Ez egy film, sci-fi. Viszont Debrecen város fejlődésével azt gondolom, valahogy ennek a víziónak létre is kéne jönnie. Vagy le kell menni a föld alá, vagy fel kell menni a földfelszín fölé ” – fogalmazott. (A politikus által említett filmben repülő autókkal közlekednek a jövőbeli New Yorkban.)

Balázs Ákos alpolgármester Madarasi víziójával kapcsolatban azt mondta, „szeretném megdöbbenteni, mert amiről ön vizionál, szeretném jelezni, hogy nem olyan régen érkezett már ilyen megkeresés is, hogy lehet, hogy érdemes lenne azon is elgondolkozni, amit ön javasol” – mondta, hozzátéve, ez a javaslat még csak két hete „érkezett”.

A fenntartható városi mobilitási terv szavazásánál Faragó Lajos (DK) tartózkodott, a többi képviselő elfogadta az előterjesztést.

„Valláscentrikus” város Debrecen a polgármester szerint

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy előterjesztés alapján a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonába adnának egy józsai területet, amelyen az egyház egy bölcsődét építtetne. Vaszkó Imre ezzel kapcsolatban megkérdezte, milyen arányt szeretne elérni az önkormányzat az egyházi és önkormányzati intézmények terén. Papp László polgármester azt felelte, jelenleg a debreceni gyerekek körülbelül 25 százaléka jár egyházi intézményekbe, ezt pedig status quónak tekinti a városvezetés, nem növelnék az arányt. Papp szerint Debrecenben mint „valláscentrikus” városban ez az arány a megfelelő. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Koppányi Szabolcs

Integrálná az ide érkező dolgozókat Komolay Szabolcs

Ugyancsak írtunk előzetesen arról, hogy ezen a közgyűlésen számol be az önkormányzat kulturális programjának megvalósulásáról Puskás István kulturális alpolgármester. A politikus többek között arról beszélt, folytatnák a városon belüli dialógusokat a kulturális közösségekkel. (Debrecen kultúrpolitikájáról éppen a napokban beszélgettünk Lakó Zsigmond kulturális szervezővel a Debreciner Podcastban.)

Koppányi Szabolcs

Gondola Zsolt Zoárd a beszámolóra úgy reagált, ha ugyanilyen beszélgetés folyna az akkumulátorgyárakról és a közlekedésről is, akkor „előrébb lennénk”.

Komolay Szabolcs (Fidesz), az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a város igazi megtartó erejét a kultúra adja. Mint mondta, az iparfejlesztések miatt érkező új lakosokat integrálni kell a városba, ezt pedig a kultúrán keresztül lehet megtenni.

A beszámolót Vaszkó Imre és Faragó Lajos tartózkodása mellett, a Fidesz, a Momentum, a Civil Fórum, az MSZP, a Szolidaritás és Kőszeghy Csanád Ábel (független) szavazataival fogadták el.

Török férfiak által állítólagosan elkövetett molesztálásról beszélt Vaszkó Imre

A közgyűlés végén a képviselők kérdéseket tehettek fel a városvezetésnek. Madarasi István arról beszélt, hogy egy új kormányrendelet alapján – az értelmezése szerint – a kormány saját hatáskörébe akarja vonni a napelemparkok telepítését. Ezzel, illetve a debreceni napelempark-beruházások érintettségével kapcsolatban kért tájékoztatást. Papp László polgármester azt felelte, megvizsgálják a jogszabály hatását és következményeit, de a két napelempark létesítése kapcsán „90 százalékos készültségben” van a szerződések aláírása. Szűcs László, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályvezetője szerint a jogszabály azt jelenti, hogy az állam elővásárlási jogot biztosít magának az ilyen beruházásoknál, nem új beruházásokat hozna létre.

Koppányi Szabolcs

Mándi László lakossági megkeresést továbbítva kifejtette, a Szent Anna utca felújítása után a terelővonalakat nem illesztették az új forgalmi helyzethez, ezért a Sumen utcáról a belső sávból csak nagy ívben lehet a Szent Anna utcára fordulni, ez pedig szerinte balesetveszélyes. Papp László polgármester arra kérte az illetékes főosztályvezetőt, hogy vizsgálja ki a helyzetet.

Vaszkó Imre arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy információi szerint december 16-án este négy török férfi követett és molesztált egy tizennégy éves lányt, aki a Debrecen Plázától egészen a főtérig menekült, majd biztonsági őröktől kért segítséget, akik rendőrt hívtak. A képviselő értesülése szerint a rendőrök elismerték az intézkedés tényét, de megállapították, hogy nem történt sem szabálysértés, sem bűncselekmény. Vaszkó arról érdeklődött, a polgármesternek vannak-e információi az üggyel kapcsolatban, valamint kérte, járjon közbe annak érdekében, hogy a rendőrség komolyabban foglalkozzon az ilyen ügyekkel. Papp László megígérte, tekintettel arra, hogy „politikai fókuszban” van az ügy, konzultál a városi rendőrkapitánnyal.

Koppányi Szabolcs

A polgármester zárásként megköszönte a képviselők és a polgármesteri hivatal dolgozóinak egész éves munkáját, majd emlékeztetett, 2024-ben Debrecen polgárai véleményt mondhatnak a többéves tevékenységükről. „A közgyűlés nagyon jól végezte ebben az évben is a munkáját” – értékelt Papp. A következő közgyűlést január 25-én tartják.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.