Ellehetetlenítette a kormány a kiemelt beruházásokról szóló népszavazást, az LMP most újabb kérdéssel próbálkozik

A párt szerint a kiemelt beruházásokról szóló jogszabály ágyaz meg nemcsak az akkumulátorgyáraknak, hanem az olyan projekteknek is, mint a Fertő tó és a Balaton partjának beépítése. Schmuck Erzsébet társelnök közölte, januárban tartják meg a debreceni alternatív közmeghallgatást.
CATL - akkumulátorgyár - 2023. szeptember 7.
Polgár Tóth Tamás

Korábban a Debreciner is írt arról, hogy a Kúria november végén átengedte az LMP országos népszavazási kezdeményezését a kiemelt beruházásokról szóló törvény visszavonásáról. A pártnak a referendum kiírásához kétszázezer aláírást kellett volna összegyűjtenie, amit januárban kezdtek volna el.

Az LMP a december 22-én kiadott közleményében azonban úgy fogalmaz, a Fidesz elvette a magyarok jogát, hogy népszavazáson dönthessenek a kiemelt beruházási törvényről. Novák Katalin köztársasági elnök ugyanis aláírta az építészeti törvény azon módosítását, amellyel a kormány lényegében áthelyezte a zöldek által hatályon kívül helyezni kívánt jogszabályt ebbe a törvénybe. „Ezzel a lépéssel a Fidesz és a kormány, a köztársasági elnök asszisztálásával lehetetlenítette el a Zöld Népszavazást, és semmibe vette a magyar emberek akaratát” – értékelték a helyzetet.

Az LMP közölte, visszaadják a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a már átvett aláírásgyűjtő íveket, valamint újabb népszavazási kérdéseket adnak be. Ezzel párhuzamosan normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól a Novák Katalin által most aláírt törvénymódosítás ügyében.

Az építészeti törvényről adják be a következő népszavazási kérdést

Kíváncsiak voltunk arra, miért próbálkozik újabb népszavazási kérdéssel az LMP, ha úgy látják, a kormány nem engedi annak a megtartását. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a Debreciner kérdésére kifejtette, úgy látják, nekik az a dolguk, hogy ne adják fel, a Fidesz pedig szerintük csak egyszer játszhatta el azt, hogy az érvényteleníteni kívánt jogszabályt átmásolta egy másik törvénybe. Az LMP az újabb népszavazási kezdeményezésében azt kérdezné a választóktól, egyetértenek-e azzal, hogy az építészeti törvény vonatkozó paragrafusait helyezzék hatályon kívül. „Ez a rákfenéje ennek az egésznek. Nemcsak az akkumulátorügyeknek, hanem a Fertő tónak és a Balaton-partnak is. Amikor az emberek tiltakoznak, a kormány egyik pillanatról a másikra kiemelt beruházássá nyilvánít bármit” – fogalmazott a politikus.

Schmuck Erzsébet egy debreceni tiltakozáson
Koppányi Szabolcs

Megkérdeztük azt is, miért nem tartotta meg az LMP a korábban általuk december elejére bejelentett debreceni alternatív közmeghallgatást, és mikor tervezik azt pótolni. A társelnök tájékoztatása szerint nem találtak megfelelő helyszínt, a rendezvényt január második felében tartják meg.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.