Tiba István mutatói: nulla, nulla és nulla – Így dolgoztak a hajdú-bihari kötődésű országgyűlési képviselők 2023-ban

Varga Zoltán egyedül több indítvánnyal és felszólalással járult hozzá az Országgyűlés idei munkájához, mint a hét fideszes honatya összesen.
Hajdú-bihari fideszes képviselők a Parlamentben: Halász, Tasó, Kósa, Pósán, Bodó, Vitányi, Tiba
Facebook.com

Az év végéhez közelítve 2020-hoz, 2021-hez és 2022-höz hasonlóan ismét utánajártunk, hogy az Országgyűlés honlapján olvasható adatok szerint ebben az évben hogyan dolgoztak a Hajdú-Bihar megyei kötődésű képviselők a Parlamentben.

Varga Zoltán a legaktívabb képviselő

Mint az elmúlt években, ezúttal is az egyetlen hajdú-bihari ellenzéki politikus, Varga Zoltán (DK) volt a legaktívabb az Országgyűlésben. 42 önálló mellett 8 nem önálló indítványa is volt, továbbá 56 hozzászólással járult hozzá a parlamenti vitákhoz.

Varga Zoltán
parlament.hu

Hogy Varga mennyivel volt aktívabb a megyéhez kötődő kormánypárti politikusoknál, azt jól szemlélteti, hogy Bodó Sándor, Halász János, Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László, Tiba István és Vitányi István együttesen is mindössze 13 önálló és 3 nem önálló indítványig, valamint 49 felszólalásig jutottak, tehát mindegyik mutatóban a DK-s politikus alatt teljesítettek. A népjóléti bizottság elnöke az országgyűlési munkájáért havi 2 630 407 forint javadalmazásban részesül.

Halász János, a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettese az országos pártlistáról került be a parlamentbe. 2 önálló indítványa volt 2023-ban, nem önálló indítványt nem adott be. A képviselő 9 alkalommal szólalt fel az Országházban. Halász a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, a javadalmazása havi 2 630 407 forint.

Kósa beszél a legtöbbet a kormánypártiak közül

Kósa Lajos ugyancsak frakcióvezető-helyettes a Fideszben, a hajdú-bihari 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot. 6 önálló és 1 nem önálló indítvány mellett 23 felszólalást tud felmutatni, ezzel a megyei kormánypárti politikusok közül ő számít a legtöbbet beszélő honatyának. Kósa a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, képviselői tevékenységéért havi 2 630 407 forintot kap.

Facebook

Pósán László Hajdú-Bihar megye 2-es számú választókerületének képviselője. 1 önálló mellett 2 nem önálló előterjesztése, valamint 7 felszólalása volt 2023-ban. A debreceni politikus az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöki tisztjét tölti be. A munkájáért havi 2 630 407 forint a juttatása.

Tasó László, a 3-as választókerület egyéni képviselője rendkívül passzív volt idén. A nyíradonyi politikus egyetlen előterjesztéssel sem járult hozzá az Országgyűlés munkájához, felszólalása is csak három volt. Tasó a vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke és a vállalkozásfejlesztési bizottság feladatkörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását, valamint a deregulációs folyamatokat figyelemmel kísérő albizottság tagja. Mindez a magyar adófizetőknek 2 320 947 forintba kerül.

A Debrecenen kívüli fideszesek sem aktívak

Vitányi István, a berettyóújfalui központú 4-es számú választókerület képviselője 4 önálló mellett egyetlen nem önálló indítványt sem tud felmutatni, és mindössze kétszer szólalt fel egy év alatt. A politikus az igazságügyi bizottság alelnökeként is tevékenykedik. A munkájáért 2 320 947 forintot kap.

facebook.com/PosanLaszlo

Bodó Sándor, a hajdúszoboszlói központú 5-ös választókerület képviselője semmit sem indítványozott 2023-ban a parlamentben, a vitákhoz pedig 5 felszólalással járult hozzá. Sárrétudvari volt polgármestere jelenleg a kulturális bizottság alelnöki tisztségét tölti be, a javadalmazása 2 320 947 forint.

Tiba már be sem jár dolgozni a Parlamentbe?

A hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerület képviselője, Tiba István évek óta a magyar Országgyűlés legszófukarabb politikusai közé tartozik, több évben is adós maradt a felszólalásokkal. Most azonban mintha az eddigi teljesítményét is igyekezett volna alulmúlni a parlament jegyzője: a 0 felszólalás mellé ugyanennyi indítvány párosult. Tiba 2023. február 27-ig az európai ügyek bizottságának tagja volt, azóta a nemzeti összetartozás bizottsága tagja, ezen belül március 6-ától az ellenőrző albizottság és az autonómia albizottság tagja is.

Facebook

Mielőtt valaki azt hinné, hogy a képviselőt a bizottsági munka terhelte volna le ennyire, érdemes megjegyezni, hogy az Országgyűlés honlapján olvasható információk szerint a politikus júniust követően egyetlen bizottsági ülésen sem vett részt, hanem helyettesítést kért. Tiba havonta 2 630 407 forintot kap a parlamenti tevékenységért.

Kíváncsiak voltunk arra, Tiba István mivel tudja magyarázni az inaktivitását, ezért levélben érdeklődtünk a képviselőtől. Amennyiben válaszol, a cikkünket frissítjük. A politikus 2022-ben a Debreciner hasonló kérdésére válaszolva arról beszélt, az Országgyűlésben jegyzői feladatokat lát el, a választók pedig nem azt várják tőle, hogy hangzatos szónoklatokat tegyen, hanem azt, hogy napi kapcsolatban legyen velük és képviselje a felvetéseiket, problémáikat. Ezeknek – a politikus saját megítélése szerint – maradéktalanul eleget tesz. „Én képviselő vagyok, nem színész” – fogalmazott.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.