A minisztériumtól várnak állásfoglalást a debreceni „életfogytig egyetemistavezér” ügyében

A Debreceni Egyetem álláspontja szerint egyébként a hallgatói önkormányzatuk „működése megfelel a vonatkozó jogszabályoknak”. A DEHÖK-elnök már nem válaszol a Debreciner kérdésére.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke a törvényi tiltás ellenére van pozíciójában, mivel egy személy maximum négy évet tölthet tisztségben. Sőt október 25-e óta már saját érvelésük szerint is átlépte ezt a limitet – ahogy cikkünkben olvasható.

Levelet írtunk Bognárnak azzal a kérdéssel, hogy ki lesz az elnök 25-étől, amire azt válaszolta: majd tavasszal lesznek a következő választások. Visszakérdeztünk, hogy tényleg ő marad-e az elnök a törvényi tiltás ellenére, erre azonban már nem válaszolt.

Bognár István Ádám
debrecen.hu

Ezután Szilvássy Zoltánhoz, a Debreceni Egyetem rektorához fordultunk kérdésünkkel: milyen intézkedéseket tesz a jogszerűtlen állapot feloldása érdekében?

A rektornak címzett levelünkre az egyetemi sajtóiroda válaszolt az Intézmény közleménye címmel: „A Debreceni Egyetem álláspontja szerint a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának működése megfelel a vonatkozó jogszabályoknak. Az újságírói felvetés kapcsán azonban a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultunk állásfoglalást kérve. Amint megérkezik a fenntartói válasz, tájékoztatjuk.”

A jogi karral is rendelkező Debreceni Egyetem jogértelmezése meglátásunk szerint igencsak meglepő. Nemcsak azért, mert a törvény elég egyértelműen fogalmaz, de bírósági döntés is született már hasonló ügyben. Török Márk Szegeden volt „örökös” HÖK-elnök, akinek a 2015-ös megválasztásáról szóló határozatot a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette, mivel Török is túllépte a négyéves időkorlátot. Az ügyből per lett, amelyet 2018-ban Török jogerősen elveszített.

Érdeklődéssel várjuk, hogy a Palkovics László miniszter vezetett ITM mire fog jutni, és arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi idő alatt, hiszen a miniszter és a rektor akár már a Debreceni Egyetem folyosón is megbeszélhetik ezt az ügyet.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.