„Soha ilyen pusztító erejű földrengést nem éltünk át” – Katasztrófa a Debrecennel több évtizedes kapcsolatot ápoló Tojamában

A kulturális tevékenysége miatt japán állami kitüntetésben is részesült Pinczés István információi szerint a földrengés meglepetésként érte a helyieket. Debrecen vezetése a nyilvánosságban egyelőre nem reagált a történtekre.

A japán állami média, az NHK híradása szerint legalább 48-an meghaltak abban a 7,6-os erősségű földrengésben, amely január 1-én érte az ázsiai országot. A rengés és a nyomában kialakult szökőár elsősorban a szigetország középső részének nyugati partján található Isikava prefektúrát érte, de ugyancsak komolyan érintette a vele szomszédos Tojama prefektúrát. Az NHK közlése szerint a hatóságok számos helyen az útburkolat széttöredezéséről és csőtörésekről számoltak be, a régi, faszerkezetű épületeknek is otthont adó Himi városban pedig több ház részben összedőlt.

Házak omlottak össze, utak váltak járhatatlanná

Tojama a Hajdú-Bihar megyében élőknek azért lehet ismerős, mert a prefektúrának több évtizede fennálló kulturális kapcsolatai vannak Debrecennel és a megyével. Az ennek szervezésében régóta dolgozó Pinczés István, a Csokonai Színház volt főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője 2016-ban a felkelő nap arany és ezüst sugarainak rendje kitüntetést kapott a Japán államtól munkája elismeréseként.

Tojama város központjában
Daiszuke Hinata

Pinczés István a Debreciner érdeklődésére tájékoztatott arról, hogy jelenleg a színjátszó stúdió és a Tojama-Debrecen Művészeti Csereprogram Egyesület tagjai közül senki sincs Japánban, de Kovács Tamás, a Mezőcsáti Színtársulat színpadmestere arról értesítette, hogy a tojamai AITA Fesztivál műszaki vezetője, Daiszuke Hinata üzenetei alapján meglepő volt a katasztrófa, mert Tojamában nem nagyon voltak korábban jelentősebb földrengések. Mint írta, most sokan autókkal menekülnek a környékről, ezért nagy dugók alakultak ki. Pinczés István több, Daiszuke Hinata által az azonos nevű prefektúrában található Tojama városban készített fotót is eljuttatott a szerkesztőségünkhöz, amelyek alapján láthatóan nagy károk keletkeztek a földrengés nyomán.

Pinczés elküldte nekünk Koizumi Hazuhiro, a Bengeiza Gekidan színtársulat tolmácsának magyar idő szerint január 1-én 23 óra 41 perckor továbbított levelét is. Koizumi Hazuhiro 2023 júniusában járt Debrecenben az AITA/IATA nemzetközi színjátszó fesztiválon, valamint részt vett a nagyerdei Tojama liget avatásán is. „Köszönjük az aggódó kérdéseket, üzeneteket. Soha ilyen pusztító erejű földrengést még nem éltünk át Tojama városban. Szerencsére most mi biztonságban vagyunk” – írta.

A Tojama városból kivezető autópálya
Daiszuke Hinata

Támogatná-e Debrecen vezetése a bajban lévő barátot?

Debrecen vezető politikusai az elmúlt években többször is előszeretettel mutatták a nyilvánosságnak azt, hogy Tojama és Debrecen között tartós barátság áll fenn. Papp László (Fidesz) polgármester 2023 nyarán például az önkormányzati média beszámolója szerint úgy fogalmazott: „Az elmúlt évtizedek igazolják, hogy a két város, a két régió között őszinte, baráti viszony alakult ki. Az a fa, amit ma elültetünk, azt szimbolizálja, hogy hiszünk a jövőben és a barátságunkban”.

A japán Demacsi Középiskola zenekara koncertezett 2019. augusztus 18-án Hajdúböszörményben a Debrecen és Tojama prefektúra közötti együttműködés keretében

Ehhez képest cikkünk írásáig egyikük sem adott ki közleményt vagy jelezte a közösségi médiában a szolidaritását a katasztrófa sújtotta prefektúrával. Január 1-én délután levélben érdeklődtünk Papp László polgármestertől, valamint Puskás István kulturális alpolgármestertől, hogy küldtek-e valamilyen hivatalos üzenetet Tojama prefektúra vezetőinek, valamint terveznek-e bármilyen konkrét lépést, amellyel a kárelhárítást segítenék. Egy ilyen segítségadás nem lenne példa nélküli, 2019-ben a város közgyűlése éppen Papp László javaslatára döntött arról, hogy 30 ezer euróval (mai árfolyamon 11,47 millió forinttal) támogatja a leégett párizsi Notre-Dame újjáépítését.

Egyelőre egyikük sem válaszolt az érdeklődésünkre. Amennyiben ezt megteszik, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.