Nincs vízszolgáltatás, rengeteg háztartás áram nélkül Tojamában – Debrecen vezetése még mindig nem jelezte a szolidaritását

A Japánt sújtó földrengés és szökőár a magyar várossal több évtizedes kulturális kapcsolatokat ápoló prefektúrában is komoly károkat okozott. Papp László polgármester tavaly arról beszélt, őszinte, baráti viszony van Debrecen és Tojama között, most mégis hallgatnak.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, január 1-én egy erős, a Richter-skála szerinti 7,6-os földrengés érte Japán középső részének nyugati partját. A természeti katasztrófa elsősorban Isikava prefektúrában okozott súlyos pusztítást, a japán állami média, az NHK január 5-i beszámolója szerint már legalább 94-en hunytak el a történtek miatt.

Habár ott egyelőre nem tudni halálesetről, a földrengés a szomszédos Tojama prefektúrában is komoly károkat okozott. Ahogy arról korábban írtunk, épületek dőltek össze, csőtörések voltak és utak váltak járhatatlanná. Tojama és Debrecen, valamint Hajdú-Bihar megye között több évtizedes kulturális kapcsolat áll fenn, amelynek előmozdításáért és ápolásáért Pinczés István, a Csokonai Színház volt főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője 2016-ban japán állami kitüntetést is kapott.

A földrengés epicentruma Tojamától északra 80 kilométerre volt, a Noto-félsziget 50 kilométereses körzetében voltak 7,6 erősségű rengések, míg Tojama városában 3 nap alatt 1-es és 5-ös erősségű rengések voltak
google.com

Pinczés István január 3-án arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a térség legolvasottabb napilapja, a Kitanippon Sinbun helyi kiadása szerint január 1. és január 3. között összesen 448 kisebb-nagyobb földrengés történt a Noto-félszigeten, köztük több is 5-ösnél erősebb volt.

Tojamában nincs közüzemi víz, rengeteg háztartás van áram nélkül

Pinczés István informális, japán barátoktól, kollégáktól származó információkkal is igyekezett segíteni a tojamai helyzet ismertetésében. Mint írta, Koizumi Hirosi, a Bungei Színtársulat igazgatója, a magyar kormány és Debrecen város többszörös kitüntetettje, valamint Koizumi Kazuhiro tolmács arról tájékoztatták, hogy nekik nem keletkezett vagyoni káruk, az azonos nevű prefektúrában található Tojama városban főleg régi építésű, egyszerű épületek omlottak össze, a modern, földrengésbiztos épületek, valamint a régi fagerendás templomok és szentélyek nem rongálódtak.

A debreceni színjátszó stúdió vezetőjének tájékoztatása szerint a Tojamától 40 kilométerre fekvő tengerparti városban, Takaokában élő Arikava Tamami művészeti főtitkárt bekerítette a földrengés nyomán keletkezett szökőár, és csak egy katasztrófaelhárító mentőcsapat segítségével tudott hazajutni.

„Tojama városában is vízvezetékcsövek törtek, elfolyt az ivóvíz – elzárták a közüzemi vízvezetékeket (ahol még működött); palackos víz nagy mennyiségben is elérhető. A szennyvízcsatornák is megrongálódtak. Az áramvezetékek (Japánban nincs földkábel, hagyományosan légvezetékek viszik az elektromosságot villanyoszlopokon – a gyakori földrengések miatt ezeket könnyebb javítani!) elszakadtak, akadozik az áramellátás, rengeteg háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül a városban. Nappal 10, éjjel 5 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, esős, párás idő van” – írta a Debrecinernek Pinczés István.

Tojama város központjában
Daiszuke Hinata

Miért nem szólal meg Debrecen barátságot hirdető vezetése?

Ahogy arról már írtunk, Debrecen vezetése az elmúlt években rendszeresen megemlékezett a magyar város és a japán prefektúra közötti jó kapcsolatról. 2023 nyarán Papp László (Fidesz) polgármester a nagyerdei Tojama-liget átadásán az önkormányzati média beszámolója szerint úgy fogalmazott, „az elmúlt évtizedek igazolják, hogy a két város, a két régió között őszinte, baráti viszony alakult ki. Az a fa, amit ma elültetünk, azt szimbolizálja, hogy hiszünk a jövőben és a barátságunkban.”

Ennek ellenére e cikkünk írásakor, január 5-én kora este még mindig nem találni semmilyen nyilvános megszólalást a debreceni városvezetés részéről a Tojamát is sújtó földrengéssel kapcsolatban. Sem az önkormányzati médiában, sem a közösségi médiában nem biztosították szolidaritásukról a katasztrófával szembenéző tojamai vezetőket.

A Tojama városból kivezető autópálya
Daiszuke Hinata

Még január 1-én levélben érdeklődtünk Papp László polgármestertől és Puskás István kulturális alpolgármestertől, hogy küldtek-e valamilyen hivatalos üzenetet Tojamába, valamint terveznek-e bármilyen konkrét lépést, amellyel a kárelhárítást segítenék. Ahogy korábban írtuk, egy ilyen segítségnyújtás nem lenne példa nélküli, 2019-ben a debreceni közgyűlés éppen Papp László javaslatára döntött arról, hogy 30 ezer euróval (mai árfolyamon 11,34 millió forinttal) támogatja a leégett párizsi Notre-Dame újjáépítését.

A két debreceni politikus továbbra sem válaszolt az érdeklődésünkre. Amennyiben ezt később megteszik, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.