Hidrogénes busz érkezett Debrecenbe - Autopro

Debrecenben próbálhatják ki először az utasok azt a Solaris hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban, amely a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében közlekedik.

A jármű négy hétig több útvonalon is részt vesz a forgalomban, majd fél év múlva újabb négy hétre visszatér. Az utasok díjmentesen próbálhatják ki a helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő autóbuszt – írja az Autopro.

HUMDA

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz február 1-ig közlekedik a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. menetrend szerinti vonalain. Utána Miskolcra, Kecskemétre, Kaposvárra, Zalaegerszegre és Győrbe kerül egy-egy hónapra, majd újra ugyanezekre a helyszínekre. Így eltérő időjárási körülmények közt lehet összegyűjteni a működési tapasztalatokat.

A busz 70 kilowatt teljesítményű hidrogén üzemanyagcellájában a betankolt tiszta hidrogén és a légköri oxigén elektrokémiai reakciója révén villamosenergia és melléktermékként vízgőz keletkezik, a meghajtást villanymotor biztosítja. Az egy évig zajló tapasztalatgyűjtés nemcsak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről.

További részletek az Autopro cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.