MAGYARORSZÁG MA

Elszíneződtek a fémtárgyak, rosszul lettek a dolgozók a Mátrai Erőműben

Bár a létesítményben történt gázfeltörés után azt állították hivatalosan, hogy veszélytelen volt a helyzet, egy kiszivárgott irat mást bizonyít – írja az Egri Ügyek.

A múlt héten szúrós szagú gáz fejlődött a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőműben, több dolgozó is rosszul lett. A Heves megyei katasztrófavédelem ezután azt közölte, hogy a szennyezés nem jelentett veszélyt az emberekre.

Egri Ügyek

A korábban Visonta Projekt Kft., jelenleg Viresol Kft. néven futó – Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő – keményítőgyár 14 hektáron épült fel közvetlenül a Mátrai Erőmű mellett, és évente 250 ezer tonna búza feldolgozására képes: búzakeményítőt, glutént, maltodextrint, takarmányt és alkoholt állítanak elő a gabonából. A Viresol Kft. elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét pedig az Őzse-völgyi technológiai víztározó fogadja be, tehát ugyanoda kerül, mint ahonnan a hőerőmű azt a vizet veszi, amitől a dolgozói a múlt héten rosszul lettek.

Ez a víztározó pedig nem először produkál furcsa dolgokat a Viresol rákötése óta: júliusban súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás történt a közeli Bene-patakban és a Tarnán. A katasztrófavédelem akkori vizsgálata során először az derült ki, hogy „a halpusztulást nem vegyi anyag okozta, hanem nagy valószínűséggel az érintett vízfolyásokba került szerves anyag idézett elő oxigénhiányos állapotot”, majd írásbeli országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte Kocsis-Cake Olivióval, hogy a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered.

Részletek az Egri Ügyek cikkében.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.