Imádkoztak a japán földrengésben elhunytak hozzátartozóiért a tojamai fotókiállítás debreceni megnyitóján

Verses-zenés műsorral mutatták be a január elején természeti katasztrófa által sújtott, Hajdú-Bihar megyével több mint negyven éve kulturális kapcsolatokat ápoló japán prefektúráról készült fotókat.

Tojama – a földrengés előtt címmel tartott kiállításmegnyitót Debrecenben, az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület január 11-én. A Japánban található Tojama prefektúra fotóművészeinek díjnyertes alkotásait Cs. Tóth János kurátor válogatta, az alkotók közül többen az elmúlt évtizedekben részt vettek hajdú-bihari művésztáborokban.

Galéria: Tojama – a földrengés előtt című fotókiállítás megnyitója – Debrecen, 2024. január 11. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Pinczés István, az egyesület művészeti igazgatója a megnyitó beszédében arra biztatta az érdeklődőket, hogy a január elején a prefektúrát sújtó földrengések és szökőár ne tántorítsák el őket attól, hogy valamikor elutazzanak Tojamába. A Jászai Mari- és Ucsimura-díjas színházi rendező felolvasta Koizumi Hirosinak, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség tiszteletbeli elnökének január 9-i levelét, amelyben beszámolt a természeti katasztrófa által okozott károkról, valamint a saját tapasztalataikról. A földrengések következtében a Noto-félszigeten több mint kétszázan haltak meg. Tojama tartományban nincsenek elhunytak, de negyvenegy ember megsérült, valamint hétszáznál is több ház gyulladt ki, dőlt össze vagy sérült meg. „Az áldozatok hidegtől, vízhiánytól és vagyoni károk miatt szenvednek. A pusztítás minden képzeletet felülmúlónak tűnik” – idézte a levelet Pinczés István.

Polgár Tóth Tamás

A tojamai történések ismertetését követően Dancsó Zoltán református lelkipásztor vezetésével imádkoztak azokért a hozzátartozókért, akik elveszítették a szeretteiket a katasztrófa miatt. A Pinczés István által vezetett Debreceni Színjátszó Stúdió kétnyelvű verses-zenés műsort adott elő.

A Csokonai Színház volt főrendezője elmondta, tavaly ünnepelték, hogy negyven éve ápolják a két ország közötti kulturális kapcsolatokat, ő maga már hetven alkalommal járt Japánban. Bejelentette, hogy áprilisban fogják aláírni az együttműködés folytatására vonatkozó szerződést, remélhetőleg újabb negyven évre.

A kiállítást február 13-ig lehet megtekinteni az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában.

Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.