Nyugdíjfelzárkóztatás, bizalomépítés, nyugdíjminimum – Bemutatta népjóléti programját a DK Debrecenben

A lakossági fórumon Varga Zoltán országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva kifejtette, még keresik a debreceni polgármesterjelöltjüket, aki akár Mándi László is lehet.

Lakossági fórumon mutatta be a DK a párt árnyékkormányának népjóléti programját Debrecenben, január 12-én. Az eseményen Szűcs Erika, a második Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi minisztere, a DK népjóléti műhelyének nyugdíjastagozati vezetője, valamint Varga Zoltán országgyűlési képviselő, a DK-s árnyékkormány népjóléti és szociális kabinetvezetője vázolták fel a területtel kapcsolatos elképzeléseiket, valamint válaszoltak a közönség kérdéseire.

Galéria: Demokratikus Koalíció - lakossági fórum - Debrecen, 2024. január 12. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán arról beszélt, hogy a rendszeres ételosztásaikon szerzett tapasztalataik alapján Debrecenben egyre nagyobb a szegénység, miközben Mészáros Lőrinc folyamatosan gazdagodik.

Egyszeri juttatást és felzárkóztatást ígérnek a legszegényebb nyugdíjasoknak

Szűcs Erika kifejtette, számításaik szerint még a rendszerváltást követően sem történt akkora elszegényedés a nyugdíjasok körében, mint az elmúlt években. Kritizálta a kormány inflációkövető nyugdíjemelési gyakorlatát. Mint mondta, 2014 után jelentős reálbér-növekedés ment végbe, az ezt megelőzően nyugdíjba mentek ugyanakkor semmilyen módon nem részesültek ebből. A DK elhibázottnak tartja a reálbérek változását figyelembe vevő vegyes indexálás és a járulékplafon eltörlését is. Szűcs Erika elmondta, ezek következtében előfordul, hogy egy nemrég nyugdíjba vonult korábbi áruházi pénztáros kétszer annyi nyugdíjat kap, mint a tíz évvel korábban ugyanabból a munkakörből nyugdíjba vonult kollégája. Fontosnak nevezte azt is, hogy az Orbán-kormány 13 százalékra csökkentette a munkáltatói nyugdíjjárulékot, a párt szerint ugyanis ezért, valamint a hitelekből felhalmozott kamatok miatt nincs elég forrás a nyugdíjak kifizetésére.

Szűcs Erika és Varga Zoltán
Polgár Tóth Tamás

A volt miniszter szerint egy új kormánynak részben egy egyszeri juttatással, részben fokozatos nyugdíj-felzárkóztatással kell segítenie a legnehezebb helyzetben lévő nyugdíjasokat. Szükségesnek látnak továbbá bizonyos garanciális intézkedéseket, amelyekkel visszaépítenék az államba vetett bizalmat a gondoskodást illetően. Úgy látják, a minimálbérhez hasonlóan szükség van a nyugdíjba vonuláskor megállapítható legkisebb nyugdíj meghatározására. Ennek a nyugdíjminimumnak a DK szerint a legkisebb folyósítható nyugdíjnak kell lennie, tehát ezen keresztül emelnék a régebben nyugdíjba vonultak juttatását is.

Polgár Tóth Tamás

„Beleférhet” a DK számára Mándi László támogatása

A lakossági fórumon kérdezett és hozzászólt Gabrielisz László, a debreceni önkormányzat környezetvédelmi és városfejlesztési bizottságának nem képviselő tagja, a Debrecen Határok Nélkül Közalapítvány felügyelő bizottsági tagja. Többek között arról is érdeklődött, a DK mit gondol Mándi Lászlóról (Összefogás a Cívisvárosért Egyesület), mint ellenzéki polgármesterjelöltről.

Varga Zoltán országgyűlési képviselő a válaszában leszögezte, nem összellenzéki jelöltről van szó, hanem egy néhány ellenzéki párt (LMP, Momentum, MSZP és Nép Pártján) által létrehozott egyesület jelöltjéről. A politikus elmondta, a DK most keresi a lehető legjobb alternatívát arra, hogy le tudják váltani „ezt az őrült rendszert” Debrecenben is. „Korai lenne még beszélni arról, hogy mi lesz ennek a konkrét személyi jelölésnek a vége. Valószínűleg a hónap végén, a következő hónap közepén nyilvánosság elé fogunk állni és meg fogjuk mondani, hogy a Demokratikus Koalíciónak ki a polgármesterjelöltje” – mondta. Arra a kérdésre, beleférhet-e a DK számára Mándi László támogatása, Varga úgy fogalmazott: „bármi beleférhet”, olyan jelöltet kell találni, aki integrálni tudja a város lakosságát.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.