Többen megégtek a Debrecenből indult vonaton – 2023-ban is a Budapest–Záhony vasútvonalon volt a legtöbb hiba a hvg.hu szerint

Hajdú-Bihar több esettel került be az összeállításba. Egy Füzesabonyból Balmazújvárosba közlekedő vonatnál például előbb bemondtak egy 40-50 perces késést, majd fél órával később közölték, hogy valójában 2 perc késéssel elindult.

A hvg.hu az előző évekhez hasonlóan 2023-ra vonatkozóan is kiszámolta, melyik volt Magyarország legproblémásabb vasútvonala. A Mávinform közlései alapján összeállított hibalistában 1 hibapontot adtak az egy órán belüli késésekért, 2 pontot, ha egy óránál nagyobbak a késések, minden további óra esetében pedig plusz 1-et. Ha csak egy vonat késett vagy egy vonatpár maradt ki, akkor erre fél pontot adtak. A baleset és az extrém időjárási események miatti leállásokat nem vették figyelembe.

hvg.hu

A lap kimutatása alapján az előző három évhez hasonlóan tavaly is a többek között Debrecenen keresztülhaladó Budapest–Záhony vonal kapta a legtöbb, összesen 260 hibapontot, 46,5-tel többet, mint 2022-ben. A 100-as számú fővonal az egy kilométerre jutó hibák számát tekintve már jobban teljesített, itt nem került be a tíz legrosszabb közé sem.

A hvg.hu a meleg időjárás által okozott problémák között felidézett egy Debrecen és Nagykereki között történt esetet. Augusztus 27-én indították volna újra vonatokat egy hosszabb pótlóbuszos időszak után, de a hőség által okozott pályahibák miatt inkább egy fél napig továbbra is buszok közlekedtek a vonalon, később pedig sebességkorlátozást vezettek be.

Megégtek az utasok

A lap az év legfurcsább pillanatai között említette, hogy április 7-én bejelentették, a Füzesabony-Balmazújváros vonat 40-50 percet késik, majd fél órával később tájékoztattak arról, hogy két perc késéssel mégis elindult. Ugyancsak ezek közé sorolták azt a július 17-i esetet, amikor a Debrecenből Fehérgyarmatra tartó Bz motorvonat hűtővize Hodász állomáson felforrt, és több utas égési sérüléseket szenvedett. Azt is felidézik, hogy július 20-án a megengedettnél gyorsabban futott be az InterCity Debrecenbe, a váltóknál a kocsik kilengtek, és többen kisebb sérüléseket szenvedtek.

További részleteket a hvg.hu cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.