Fáklyás tüntetéssel tiltakozik az LMP és a Szikra Mozgalom a debreceni akkumulátorgyárak és akku-összeszerelők ellen

A beruházások titkos részletei akár a legrosszabb rémálmaiknál is negatívabb helyzetet rejthetnek Rutz Tamás szerint. Dombi Mihály úgy véli, az akkumulátoripar helyett a szellemi tőkére kellene alapozni a magyar gazdaságfejlesztést.

Január 19-én fáklyás tüntetést tart az akkumulátorgyárak és az akku-összeszerelő üzemek ellen az LMP és a Szikra Mozgalom Debrecenben. A tiltakozókat 17 óra 30 perctől várják a Baltazár Dezső téren (a Modem előtt). A demonstráció Facebook-eseményében emlékeztetnek, egy új akkumulátor-összeszerelő üzemet hoznak létre Debrecenben – arról, hogy itt akkumulátorokkal fognak dolgozni, a Debreciner írt először.

Dombi Mihály és Rutz Tamás
Polgár Tóth Tamás

A tüntetés szervezői az esemény leírásában kijelentették, elutasítják a város kényszeres iparosítását, követelik az általuk környezetszennyezőnek minősített beruházások leállítását, valamint a debreceni polgárokkal történő érdemi párbeszédet.

A demonstrálók a következő útvonalon fognak vonulni: Baltazár Dezső tér – Perényi utca – Füvészkert utca – Hunyadi János utca – Kálvin tér – Piac utca – Piac utca 20. (Régi Városháza).

Legitim eszköznek tartják a szerződések felmondását

Megkérdeztük Rutz Tamást, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagját, hogy miért ezt az útvonalat választották. Debrecen történelmi belvárosa elszenvedője a „fideszes látszatfejlődésnek” – válaszolta. „A cívisházakat romboló, a városképbe nem illeszkedő építészetet preferáló és túltérkövesített tereket létrehozó városvezetés ugyanaz, amely fejlődésnek nevezi a természeti adottságokkal ellentétes kényszeres iparosítást” – fogalmazott a debreceni politikus. A menet Debrecen egyik leginkább eltérkövesedett „sebhelyétől” indul, és a város egy ikonikus épületéhez vonul -ismertette Rutz Tamás.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen módon állítanák le a beruházásokat, esetleg a szerződések felmondását kell-e érteni ez alatt, Rutz kifejtette, minden elérhető, a jogállamisággal nem ellentétes eszközt elfogadhatónak tartanak. Azért harcolnak, hogy tényleges politikai változás történjen Debrecenben, amely megfelelő felhatalmazást biztosít a döntéshozatalon keresztüli intézkedésekhez. „A szerződések felmondása is tekinthető egy legitim eszköznek, de ennek a megvizsgálásához szükséges megismerni azokat a pontos részleteket, amelyeket titkolnak előlünk, és talán még a legrosszabb rémálmainkhoz képest is negatívabb helyzetet festhetnek le” – magyarázta.

Rutz Tamás
Polgár Tóth Tamás

Kíváncsiak voltunk arra is, a szervezők pontosan hogyan képzelik el a debreceni polgárokkal való érdemi párbeszédet. Rutz Tamás szerint a korrekt párbeszédhez való eljutás első lépése a Fidesz által képviselt feudális gondolkodás elvetése, vagyis a döntéshozók közszolgák legyenek, ne kiskirályok. Szükség van arra is a politikus szerint, hogy a területi alapon megválasztott képviselők ne szótlan szavazógépként, hanem az őket meghatalmazó emberek érdekeit reprezentáló politikusokként legyenek helyen a helyi közéletben. Leszögezte, alapvetésnek tartják, hogy a Debrecen jövőjét évtizedekre meghatározó döntések csak a nagyobb közösségi részvételt biztosító helyi népszavazások útján hozhatók meg, amelyeknek minden más politikai döntést meg kell előzniük.

„A mi alternatívánk az, hogy a választott képviselők járják végig a helyiekkel való hosszú időn keresztül lefolytatott egyeztetések rögös útját. A politikai kultúra megújítása a nagyobb részvételiségen alapszik, a köz bevonásával történő érdemi közmeghallgatásokkal, a nagyobb önrendelkezést biztosító népszavazásokkal és az érdekképviseletek bevonásával történő sok körös egyeztetésekkel” – fogalmazott.

Saját erőforrásokra alapozott gazdasági fejlődést akarnak

A vonulásos demonstrációról január 15-én közös sajtótájékoztatót tartott az LMP és a Szikra Mozgalom. Rutz Tamás itt arról beszélt, hogy az Orbán-kormány a multinacionális nagyvállalatok igazgatótanácsainak meghosszabbított keze. Szerinte ennek hatására egy szétesett társadalom jön létre, amely nem képes az érdekérvényesítésre, a jövő generációk pedig csak rabszolgaként élhetnek a saját földjükön. „Magyarország egy összeszerelő üzemmé válik, ez legyen mindenki számára világos” – fogalmazott.

Dombi Mihály
Polgár Tóth Tamás

Dombi Mihály, a Szikra tagja hazugságnak nevezte, hogy az akkumulátoriparnak nincs alternatívája. Mint mondta, nem szeretnék, ha a magyar adófizetők százmilliárd forintjai az autóipar túlélő tőketulajdonosait gyarapítanák tovább. A mozgalom úgy látja, meg kell találni a saját erőforrásokra alapozott fejlődési irányokat. Szerinte a kreativitást, a szellemi tőkét kellene hasznosítani. Dombi Mihály arra kérte a debrecenieket, a fáklyás tüntetésen való részvételükkel fejezzék ki, hogy ők is ebben gondolkodnak.

Törvénysértés miatt a fogyasztóvédelemhez fordult Dombi Mihály

Dombi január 15-én bejelentést tett a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályánál az 1693 nevű, fideszes propagandát terjesztő internetes produkció ismeretlen üzemeltetőivel szemben. Megkérdeztük, miért látta szükségesnek a bejelentést, és mit vár a folyamattól. Az aktivista elmondta, a webhely olyan tartalmakat terjeszt exponenciálisan növekvő számú felhasználóknak, amelyek megtévesztők, tele vannak csúsztatásokkal és egyoldalúak. Ráadásul az üzemeltetőkről semmilyen információt nem közölnek, adatvédelmi tájékoztató és impresszum sincs a honlapon, ez pedig törvénysértő.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.