Eddig összesen hét akkumulátoripari beruházást jelentettek be Debrecenben, de több is lehet még

CATL, Eve Power, EcoPro BM, Semcorp, Halms, Inpark és BMW – ezek már biztosan érkeznek vagy már itt is vannak. A NingBo ZhenYu gyárépítéséről hírt adott ugyan a sajtó, de hivatalosan még nem erősítették meg a beruházást. Kínai cégek uralják az egyre nagyobbra duzzadó debreceni akkumulátoripart.
Koppányi Szabolcs

Január 10-én a Debreciner írta meg először, hogy egy újabb akkumulátor-összeszerelő üzemet épít Debrecen déli gazdasági övezetében az Inpark Szigma Kft. A létesítményt a közelben akkumulátorgyárat építő kínai CATL fogja bérelni, a cég közleménye szerint elsősorban raktározásra. A beruházás kapcsán indokoltnak láttuk összegyűjteni, hogy az elmúlt években milyen akkumulátorgyártással kapcsolatos projekteket jelentettek be Debrecenben. Úgy tapasztaltuk ugyanis, hogy még a téma iránt érdeklődők számára is nehézséget okoz eligazodni az ezzel kapcsolatos híranyagban, ráadásul egyes sajtótermékek rendre következetlenül használják az akkumulátoripari beruházások elnevezéseit, akkumulátorgyárnak neveznek például olyan üzemeket, ahol csak a legyártott egységek összeszerelése zajlik, vagy ahol csak az akkumulátor egy bizonyos alkatrészét állítják elő.

Egy kínai akkumulátorgyár északon, egy délen

A Debreciner összesen hét beruházást tudott beazonosítani akkumulátoripari fejlesztésként. Egyelőre két akkumulátorgyárról tudni, tehát két olyan üzem lesz, amelyekben a gyártás teljes folyamatát végzik. Elsőként a CATL akkugyárát jelentették be még 2022 augusztusában. A déli gazdasági övezetben jelenleg is gőzerővel épülő üzemben anód és katód szuszpenzió készítése mellett cellagyártást és összeszerelést is fognak végezni, a tervek szerint a gyártást 2025-ben indítják el.

Koppányi Szabolcs

Az ugyancsak kínai Eve Power akkumulátorgyára tavaly novemberben kapta meg az engedélyt a tereprendezésre és a mélyalapozás első ütemének építési munkáira. Az engedély szerint egy CNT-üzem (a rövidítés a „szén nanocső” technológiára utal), egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár épül a BMW-gyár melletti telephelyen, az északnyugati gazdasági övezetben. Úgy számolnak, hogy 2026-ban adják át a gyárat.

Koppányi Szabolcs

Szeparátorfóliák, katódok és alumíniumötvözet alkatrészek gyártása délen

Jóval az akkumulátorgyárak előtt jelentették be két iparági szereplő, a Semcorp és az EcoPro BM érkezését a déli gazdasági övezetbe. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2020 novemberében közölte, hogy a kínai szeparátorfólia-gyártó Semcorp egy 19 hektáros területen építkezik, 440 új munkahelyet létrehozva. A miniszter 2022-ben azt is elárulta, folynak a tárgyalások arról, hogy a cég megduplázza a debreceni beruházását. A cég 2023-ban tervezte elkezdeni a tesztüzemet. Azzal kapcsolatban nem találtunk információkat, hogy ez elkezdődött-e, ezért levélben kerestük őket. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Koppányi Szabolcs

2021 decemberében Szijjártó azt is bejelentette, hogy a dél-koreai EcoPro BM egy katódgyárat hoz létre a déli gazdasági övezetben. A gyár jelenleg is épül, 2025-ben kezdenék el a tömegtermelést.

2022 szeptemberében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára adott hírt a kínai Halms Hungary Kft. érkezéséről. A déli gazdasági övezetben elektromos autók akkumulátoraihoz és elektromos vezérlőszerkezetekhez gyárt alumíniumötvözet alkatrészeket. A termelést 2023 októberében kezdte meg.

Koppányi Szabolcs

2023 júliusában, majd augusztusában a magyar sajtóban elterjedt ugyan a hír, miszerint a kínai NingBo ZhenYu egy akkumulátorgyárat építene Debrecenben, de ahogy ezt még akkor megírtuk, ez ebben a formában nem igaz. Az önkormányzat egyrészt rögtön közölte, hogy az említett cég alumíniumhéjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyárt. (A Portfolio a Marketline-ra hivatkozva korábban arról írt, a cég akkumulátorokban használt precíziós alkatrészeket készítene Debrecenben.) Másrészt a beruházást hivatalosan azóta sem jelentették be, tehát egyelőre nem biztos, hogy tényleg megvalósul.

Koppányi Szabolcs

Saját összeszerelője lesz a BMW-nek

Végül két akkumulátor-összeszerelő létesítését is bejelentették már. Az Inpark Szigma Kft. fentebb említett beruházásán túl ugyanis a BMW is épít egy saját akkumulátor-összeszerelőt az északnyugati gazdasági övezetben. A hvg.hu 2022 novemberében írta meg, hogy a német cég bejelentése szerint az összes új BMW-modell akkumulátorát helyben fogják összeszerelni. „A nagyfeszültségű akkumulátorok hatodik nemzedékének sorozatgyártása 2025-ben veszi kezdetét, az autógyártás beindításával párhuzamosan. Az új üzem 140 000 négyzetméternyi területen terül majd el és 500 újabb embernek ad majd munkát az eredetileg bejelentett ezerhez képest. Az építkezési munkálatok már megkezdődtek” – írta a lap.
Debrecen északnyugati gazdasági övezete a Sentinel-2 műhold január 16-i felvételén
Sentinel-2

Jelenleg tehát erről a hét beruházásról tudunk biztosan. Természetesen a továbbiakban is nyomon követjük a debreceni akkumulátorgyártással kapcsolatos fejleményeket, valamint tájékoztatjuk azokról olvasóinkat.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.