„Mérgező az akksigyár, Papp Laci takarodjál!” – Fáklyás vonulással tüntettek Debrecenben az akkumulátorgyártás ellen

A felszólalók közül többen kifogásolták, hogy a kormány és a városvezetés úgy döntött az iparág Debrecenbe telepítéséről, hogy arról nem kérdezték meg a városban élőket.

Demonstrációt tartott január 19-én Debrecenben az LMP és a Szikra Mozgalom a városban néhány napja bejelentett akkumulátor-összeszerelő üzem, valamint a debreceni akkumulátorgyártás ellen. A körülbelül 80-100 tiltakozó fáklyákkal vonult a Baltazár Dezső tértől a Régi Városháza elé.

Nem lehet raktárnak nevezni egy összeszerelő és bontó üzemet

Rutz Tamás, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja a megjelenteknek arról beszélt, hogy a jelenlegi válságról a globális nagytőke tehet, valamint azok a „bábkormányok”, amelyek kiszolgálják a tőkét. Szerinte ilyen az Orbán-kormány is. „Ők azért dolgoznak minden nap, hogy a magyar munkaerő olcsó, a magyar föld eladható, a magyar víz pedig beszennyezhető legyen” – fogalmazott.

Galéria: Fáklyás tüntetés a debreceni akkugyártás ellen – 2024. január 19. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) elnöke közölte, csak nekik már 16 népszavazási kezdeményezésüket utasították el. Kifejtette, az aarhusi egyezmény alapján a döntéshozóknak nem volt joguk a közvélemény kihagyásával megállapodásokat kötniük az akkumulátorgyártással kapcsolatban. A napokban bejelentett akku-összeszerelő beruházói és városvezetési kommunikációjára utalva úgy fogalmazott, egy összeszerelő és bontó üzemet nem lehet raktárnak nevezni.

Polgár Tóth Tamás

Káros anyagoktól tartanak

Kiss Eszter, a Szikra Mozgalom tagja szerint az új akku-összeszerelőnek olyan mértékű károsanyag-kibocsátása lesz, amely miatt Mikepércs lesz az új Budapest, már ami a szmogtérképet illeti. „Ez egy olyan befektetés, ahol visszaélnek a mi lakterületünkkel. Ez egy olyan befektetés, ahol visszaélnek a mi lélegzéshez való szabadságunkkal. Ez egy olyan befektetés, ahol úgy tudnak hasznot húzni belőlünk, hogy minket senki meg sem kérdezett” – sorolta.

Koppányi Szabolcs

„Mérgező az akksigyár, Papp Laci takarodjál!” – skandáltatta a demonstrálókat Papp Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország tagja. A megjelenteket arra biztatta, menjenek Papp László polgármester házához, a parlamenthez, a városházához, és maradjanak ott, amíg nem hallgatják meg őket.

Arcul köpték a debrecenieket, pedig nekik van igazuk az LMP és a Szikra szerint

Kormos Kristóf, a Szikra elnökségi tagja szerint a kormány ahelyett, hogy a lakhatásra, az oktatásra és az egészségügyre költene, átgondolatlanul, pánikszerűen telepíti le és támogatja a külföldi nagytőkét. Úgy fogalmazott, a debreceni fideszes városvezetés következetesen lábbal tiporja a képviseletiség elvét, arcul köpi azokat, akiknek képviselnie kellene az érdekeit.

Koppányi Szabolcs

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, a kormánynak papírja van arról, hogy nem érdekli az emberek véleménye. Emlékeztetett, miután a Kúria kimondta, lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokról, a kormány pár nap alatt visszavonta ezt a törvényt, és átmásolta annak tartalmát egy másik jogszabályba. „Ezzel gyakorlatilag elvették az emberek döntési jogát, és beismerték azt is, hogy egyébként ebben a kérdésben ők vannak kisebbségben” – hangsúlyozta, hozzátéve, a tiltakozók tudják, hogy igazuk van, és ez az igazság egyszer győzni fog.

Történelmi felelősség

Rutz Tamás a rendezvény végén arról beszélt, hogy Mándi László polgármesterjelölt vezetésével történelmi felelősségük van, és aki most politikai nyerészkedésben gondolkodik, az át akarja verni a debrecenieket. „A legfontosabb, hogy 2024-ben a debreceni városvezetést eltakarítsuk, és a helyébe egy olyat tegyünk, amelyik meghallja az emberek szavát, amelyik leállítja ezeket a borzalmakat, és képes hosszútávon, fenntarthatóan, zöld szempontok szerint kormányozni” – üzente.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.