Zsákfaluban, lombkoronasétányon, akkugyárnál és civileknél is járt az Egyesült Államok nagykövete hajdú-bihari látogatásán

Told, Debrecen és Nyírmártonfalva szerepelt a diplomata programjában, aki hangsúlyozta, nem budapesti, hanem magyarországi nagykövet, ezért törekszik a vidéken élők problémáinak minél alaposabb megismerésére is.

Hajdú-Bihar megyébe látogatott január 23-án David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A diplomata útját egész nap nyomon követte a Debreciner.

Galéria: David Pressman látogatása Hajdú-Biharban – 2024. január 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Délelőtt a román határ melletti zsákfaluban, Toldon találkozott helyi lakosokkal és az Igazgyöngy Alapítvány munkatársaival. A nagykövet élénken érdeklődött a községben élők helyzetéről, nehézségeiről és a magyar politikai elittel való – a lakosok beszámolója alapján nem létező – kapcsolatáról. Pressman hangsúlyozta, ő nem budapesti, hanem magyarországi nagykövet, ezért igyekszik minél több időt tölteni a fővároson kívül, és megismerni a vidékiek problémáit.

Polgár Tóth Tamás

Igyekezett felmérni a helyiek tájékozódási szokásait is. Többnyire azt a választ kapta a megjelentektől, hogy a tévéből tájékozódnak, innen származnak az információik Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban is. Az egyik toldi lakos kifejtette, ők úgy tudják, Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tehet a konfliktusról.

Átsétált a lombkoronasétányon

David Pressman Told után Debrecenbe utazott, ahol találkozott Papp László (Fidesz) polgármesterrel. Később erről a nagykövet azt mondta, egy nagyon jó beszélgetést folytattak a városvezetővel.

Polgár Tóth Tamás

A nagykövet meglátogatta a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt is, amely azáltal szerzett országos, sőt európai hírnevet, hogy a község fideszes polgármestere, Filemon Mihály úgy építtette azt fel, hogy közben kivágták körülötte az erdőt. Pressman végigsétált az építményen, valamint válaszolt néhány újságírói kérdésre. A nagy sajtóérdeklődés mellett zajló eseményen a Debreciner kérdéseire nem jutott idő, ezért emailben tettük fel azokat a nagykövetnek. Amint válaszol, a feleleteit ismertetjük olvasóinkkal.

Civilekkel is találkozott Debrecenben

Az amerikai diplomata megszemlélte a kínai CATL-akkumulátorgyár építkezését Debrecen déli gazdasági övezetében, majd az Alternatív Közösségek Egyesületének (AKE) közösségi terében találkozott több civil szervezet és egy önkormányzati képviselettel rendelkező egyesület képviselőjével.

Polgár Tóth Tamás

A kerekasztal-beszélgetésen a házigazda mellett az Amnesty International Magyarország, a Civil Fórum, a Debreceniek az Akkumulátorgyár Ellen, valamint a Mikepércsi Anyák a Környezetért (Miakö) tagjai vettek részt. David Pressman érdeklődött az akkumulátorgyártás ellen, valamint a demokráciáért tevékenykedő civilek motivációjáról, továbbá a magyarországi politikai rendszerről alkotott képükről.

Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.