A dézsás fák mostantól „instant erdő” – Folytatódik a zöldítő nyelvújítás Debrecenben

Elkészült a város új környezetvédelmi programja.
Koppányi Szabolcs

Sajtótájékoztatón – amelyről a Debrecinert nem értesítették, így kérdések feltevésére ezennel sem volt lehetőségünk – mutatták be január 24-én Debrecen új környezetvédelmi programját a Sziget-kék játszótéren. A Dehir beszámolója szerint a „Kódexben” – így, nagy kezdőbetűvel – szerepel a debreceniek jövőjét meghatározó környezetvédelmi intézkedések 50 pontból álló listája, ezen pontok fontossági sorrendjéről várják a lakosok szavazatait.

Koppányi Szabolcs

Az önkormányzati média oldalán olvasható listában 16-os sorszámmal szerepel az „Instant Erdő” – így, nagy kezdőbetűkkel – nevű intézkedés. A részletekre kattintva kiderül, hogy ez alatt a városvezetés a fák dézsákba ültetését érti: „Az elmúlt években jelentős fásítási programot indítottak el. A városban számos helyen a közműhálózat miatt nem lehet fákat ültetni, ezért ezeken a területeken mozgatható, dézsás növényekkel biztosítanak több árnyékot, melyeknek eredményeként javul a hőérzet és csökken a hőszigethatás.”

Koppányi Szabolcs

A debreceni lakosok által online és offline fórumokon évek óta élesen kritizált, a természetközeliséggel ellentétes gyakorlatot tehát, amely során nem engednek a közterületi növényzetnek semmilyen kapcsolatot a talajjal, a továbbiakban is fenntartaná a városvezetés, csak ezeket – a jelek szerint – mostantól erdőknek nevezik.

ELBUE = akkumulátor

Nem ez az év első sajátos nyelvi átkeretezése Debrecenben. Ahogy arról január 10-én elsőként beszámoltunk, az Inpark Szigma Kft. egy akkumulátor-összeszerelő üzemet hoz létre a város déli gazdasági övezetében, amelyet a kínai akkumulátorgyártó CATL vállalat fog bérelni. A beruházás környezethasználati engedélyezési dokumentációjában azonban a projekt elnevezésében az „akkumulátor” szó nem is szerepel, a projekt az „elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló (ELBUE) modul összeszerelő üzem” fantázianevet kapta.

Akusztikus környezetvédelem

A környezetvédelmi program 50-es listáján szerepel egy „Future of Debrecen Acoustic” nevű koncertsorozat is, a leírás alapján a városvezetés talán a zenétől várja a fiatalok megszólítását. Ezzel kapcsolatos konkrétumok az önkormányzati médiában nem olvashatók.

Polgár Tóth Tamás

Közel egy évtizede nem volt hatályos környezetvédelmi program

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) beadványára a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal tavaly ősszel megállapította, hogy a debreceni önkormányzat legutóbb 2014-ben rendelkezett a törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi programmal. A hatóság ezért határidő kitűzésével, szakmai segítségnyújtás keretében felhívta az önkormányzatot a program elfogadására. Papp László (Fidesz) polgármester a mai sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta, azért csak most készült el a dokumentum, mert az Országgyűlés 2022 decemberében fogadta el az országos környezetvédelmi programot, a városvezetésnek pedig ezt meg kellett várnia. Hogy miért kellett volna 2022-ig várniuk a települési program kidolgozásával, a Dehir beszámolójából nem derül ki.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.