Hogyan hat a környezetedre a klímaváltozás? – Folytatódik az Amnesty debreceni beszélgetéssorozata

Milyen változások, kihívások várnak a közösségekre a klímaváltozás miatt? Az Amnesty International Magyarország és az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) közös rendezvényén különböző közösségek példáin keresztül keresnek válaszokat arra, mit lehet tenni egyénileg vagy közösségként a klímaváltozás ellen.
Amnesty International Magyarország

Az ingyenes eseményt a Baross utcai közösségi térben szervezik január 30-án, kedden 17:30 órától.

Az interaktív alkalom nem titkolt célja, hogy a Debrecenben élő, a környezetvédelemért elkötelezett résztvevők egy új, környezetvédelmi közösséget hozzanak létre. Ennek érdekében az Amnesty környezetvédelmi témáin keresztül az AKE munkatársai segítenek közösségszervező stratégiákkal.

A keddi esemény az Amnesty Levélíró Maraton kampányának része, aminek lényege, hogy a kampányban bemutatott, emberi jogok melletti kiállásukért bebörtönzött vagy más szankciókkal sújtott embereknek írhatnak a szolidaritást vállalók üzenetet és aláírhatnak petíciókat. A Levélíró Maratonnak országszerte több kihelyezett pontja van, az érdeklődők nem csak online, hanem személyesen is írhatnak levelet az érintetteknek. A debreceni pont a Malter kávézóban van, de a fórumbeszélgetésen is lehetőség lesz a levélírásra.

A keddi eseményen résztvevők elsőként megismerkedhetnek az Ausztrália legészakibb részén élő őslakos közösség küzdelmével. A klímaváltozás már közvetlenül érinti a mindennapjaikat: a tengerszint emelkedése évről évre egyre nagyobb károkat okoz, elmossa a partot, tönkreteszi a szent helyeket és a temetőket, ahol az őslakos közösség ősei nyugszanak, megrongálja a kerteket, veszélyezteti a szigetvilág ellátását és infrastruktúráját.

Amnesty International Magyarország

A Torres-szoros helyzetét két helyi aktivista, Pabai és Paul karolta fel, a Levélíró Maraton részeként nekik lehet üzenetet küldeni, illetve az ausztrál kormánynak címzett petíciót lehet aláírni, hogy lépések történjenek a Torres-szoros és az őslakos közösség megmentéséért.

Az AKE és az Amnesty munkatársainak segítségével a résztvevők közösen gondolják végig, milyen kihívásokkal szembesülnek a klímaváltozás miatt, és mit tehetnek azért, hogy a saját lakóhelyükön mérsékeljék, vagy együtt tudjanak élni a klímaváltozás hatásaival. Emellett egy képzeletbeli zöld akciócsoport tagjaiként fognak egy ügytérképet és kampányt készíteni a témával kapcsolatban.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ami itt érhető el.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.