Munkaerőért látogatott Papp László Kárpátaljára? – Több fontos információ is kimaradt a debreceni önkormányzati beszámolókból

Egy kisbusz ajándékozásáról szóló szándéknyilatkozatot is átadott a debreceni delegáció, de ez csak Beregszász polgármesterének a bejegyzéséből derült ki, aki szerint ráadásul Debrecen és az ukrajnai település testvérvárosok – pedig a magyar fél hivatalos honlapja alapján nem azok.
Polgármesterek találkoztak
facebook.com/PublicPageBabjak

Január 18-án Kárpátalján járt Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere. A közösségi oldalán aznap közzétett videója szerint Beregszász környékén két kistérségi járást kerestek fel az önkormányzat munkatársaival, ahol Debrecen adományaként interaktív táblákat és számítógépeket adott át a helyi oktatási intézményeknek. Elmondta továbbá, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjával, Tirpák Zsolttal felkeresték a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetését „annak érdekében, hogy a Debrecenben felhalmozódott szakmai tapasztalatokat, tudást a szakképzés területén elhozzuk Kárpátaljára”. Mint mondta, együttműködést alakítanának ki azért, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok Kárpátalján szerezhessék meg azt a tudást, amellyel versenyképesen tudnak elindulni az életben.

A delegációt a debreceni önkormányzati média, a Dehir is elkísérte Ukrajnába. A beszámolójukból kiderül, hogy a tiszapéterfalvai kistérség oktatási intézményeinek három interaktív táblát és tizennégy számítógépet, a tiszaújlaki kistérség iskoláinak pedig három interaktív táblát és tizenegy számítógépet adományoztak. A lap idézi Tirpák Zsolt DSZC-kancellárt, aki arról beszélt, áttekintették, hogyan tudnának együtt dolgozni az oktatói továbbképzésben, a tanulói szakképzésben és a tananyagok terén.

A debreceni ipari beruházásokat mutatták be

A debreceniek látogatásáról szóló beszámolókból azonban több fontos információ is kimaradt. Egyrészt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola honlapján olvasható írás szerint a delegáció célja nemcsak az volt, hogy megvizsgálják az együttműködési lehetőségeket, hanem az is, hogy bemutassák a debreceni, valamint a város környékén megvalósuló jelentős ipari beruházásokat.

kmf.uz.ua

Ezen a ponton nem árt felidézni, hogy Tirpák Zsolt 2021 szeptemberében a Debrecen Televízióban arról beszélt, komoly kihívást jelent a számukra a Debrecenben működő cégek munkaerőigényének kielégítése. „Túl vagyunk már a megyehatáron, a régióból igyekszünk diákokat megszólítani, illetve szeretnénk most már a határokat még inkább átlépve Partiumból, Ukrajna területéről majd megszólítani olyan diákokat, akik nyitottak a szakképzés irányába, hiszen egyre több tanulóra van szükség” – fogalmazott. Tehát a szakképzési centrum vezetője már több mint két éve jelezte, Ukrajna területéről szólítanának meg olyan diákokat, akik aztán nem Kárpátalján, hanem Debrecenben dolgoznának.

Egy kisbuszt is át fog adni a debreceni önkormányzat

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere pedig a közösségi oldalán arról írt, Pappék a Beregszászi Járási Tanács meghívására érkeztek Ukrajnába. A bejegyzés szerint a városok közötti oktatási együttműködésről tárgyaltak, valamint a testvérvárosi kapcsolat keretében, Debrecen képviselő-testülete nevében átadták a debreceni önkormányzat azon szándékát igazoló dokumentumokat, miszerint később egy Ford Transit Connect személygépkocsit ajándékoznak a beregszászi kistérség kommunális szolgáltatásainak szükségleteire. Az autómárka honlapján található információk szerint egy ilyen kisbusz ára típustól függően bruttó 11,1 millió forinttól 13,4 millió forintig terjed.

facebook.com/PublicPageBabjak

Túl azon, hogy a gépkocsival kapcsolatos fejlemény teljesen kimaradt Papp László és az önkormányzati média beszámolójából, érdemes megjegyezni, hogy habár az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot Babják posztja alapján a képviselő-testület nevében adta át a debreceni delegáció, a város közgyűlése eddig nem is tárgyalta az ajándékozásról szóló előterjesztést. Arról nem is beszélve, hogy habár a beregszászi polgármester testvérvárosi kapcsolatot említ, a két település között a nyilvánosan elérhető adatok szerint nem áll fenn ilyen. Beregszásznak valóban van testvérvárosa Hajdú-Bihar megyében, de az nem Debrecen, hanem Hajdúböszörmény, amelynek vezetői a beszámolók alapján ott sem voltak a január 18-i találkozón.

2022-ben egyébként Papp László, Debrecen polgármestere is arról beszélt egy kárpátaljai konferencián, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely „testvérvárosi, partnervárosi kapcsolatot” ápol Ungvárral, Beregszásszal és Harkivval. Debrecen önkormányzatának hivatalos honlapján azonban cikkünk írásakor nem tüntetnek fel egyetlen ukrajnai testvérvárost sem.

Papp tudásátadást ígért Ukrajnának

Ezen a konferencián jelentette be a polgármester azt is, hogy Ukrajna újjáépítése érdekében felajánlja a debreceni önkormányzat gazdaságfejlesztési szervezetének (nem nevezte meg, de valószínűleg az EDC Debrecenre gondolhatott) eddig megszerzett tudását és tapasztalatait a munkahelyteremtő beruházások vonzása, a gazdaságfejlesztés területén.

Papp László a Re:Open Zakarpattia fórumon 2022 őszén
facebook.com/drpappl

Levélben érdeklődtünk Papp László polgármestertől, hogy valóban vannak-e Debrecennek testvérvárosai Ukrajnában, és ha igen, miért nem szerepelnek az önkormányzat honlapján, illetve mikor és kik hozták meg az ezzel kapcsolatos döntéseket. Arról is érdeklődtünk, miért döntött úgy, hogy a kárpátaljai útjáról szóló beszámolójában nem említi meg sem a beregszászi polgármesterrel való találkozását, sem a kisbusz adományozását. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.