Megszüntették a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi eljárását a kínai cég kérésére

Az eljárást azt követően indította a hatóság, miután a Kúria megsemmisítette az eredeti engedélyt a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A cég most új eljárást kért, a döntésüket azzal indokolták, hogy kiemelten fontos számukra a jogszabályoknak és a hatósági előírásoknak való megfelelés.
Polgár Tóth Tamás

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a január 31-én véglegessé vált végzésében a kínai cég kérésére megszüntette a debreceni CATL-akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyezési eljárását. Az erről szóló dokumentumot munkatársunk állampolgári jogon történő iratbetekintéssel ismerte meg.

Az eljárást azt követően indította meg a katasztrófavédelem, hogy a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a hatóság által tavaly januárban elfogadott eredeti engedélyt, és új eljárást rendelt el. A mostani végzésből kiderül, hogy mivel több mint egy év telt el a legutóbbi biztonsági jelentés elfogadása óta, a katasztrófavédelem nyilatkozattételre hívta fel a céget, amelyben arra kellett választ adniuk, fenntartják-e a korábbi kérelmüket és az eredetileg benyújtott, majd kiegészített biztonsági jelentést. A CATL a nyilatkozatában jelezte, nem tartják fenn a kérelmüket, és kérték a hatóságot az eljárás megszüntetésére.

Megkerestük az ügyben Sidló Noémit, a CATL kommunikációs és PR vezetőjét. Azt kérdeztük, milyen okok miatt döntöttek úgy, hogy kérik az eljárás megszüntetését, valamint arra is kíváncsiak voltunk, készült-e vagy folyamatban van-e az elkészítése egy új biztonsági jelentésnek. A kommunikációs vezető a válaszlevelében annyit közölt: a cég számára kiemelten fontos, hogy megfeleljen minden jogszabálynak és hatósági előírásnak, ezért kérték a korábbi eljárás megszüntetését, január 30-án pedig új iparbiztonsági engedélykérelmet nyújtottak be a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.

Debrecenben és a környékén népszerűsítené magát a kínai cég

A CATL éppen ma, február 1-én indított márkaépítő és toborzó kampányt Debrecenben. Az erről szóló közleményükben azt írták, ennek fókuszában a cég által kitűzött karbonsemleges gyártás és az elektromos közlekedés elterjedésével – az álláspontjuk szerint – együtt járó zöldebb jövő áll. Az akkumulátorgyártó Debrecenben és a környező településeken közterületi és jármű-reklámfelületeken, online és nyomtatott sajtóorgánumokban, valamint helyi rádiókban fogja népszerűsíteni a karrieroldalát és az állásajánlatait.

A közlemény szerint 2024 első felében több mint ötven új munkavállalót vesznek fel, a dolgozók létszáma fokozatosan fog növekedni az év folyamán, gyakornokokat is alkalmaznak. A cég közölte, jelenleg elsősorban karbantartási, termelési, minőségbiztosítási, mérnöki, technikusi és logisztikai munkakörökbe várják a jelentkezőket, de folyamatos a felvétel az irodai, adminisztratív munkakörökre is. Idén tavasztól átmeneti jelleggel több kínai szakember érkezik Debrecenbe, a vállalat tájékoztatása szerint azért, hogy a helyi munkatársakat képezzék, magas színvonalú technológiai tudást adjanak át. Azt is közölték, a közeljövőben együttműködési megállapodást írnak alá a Debreceni Szakképzési Centrummal, és megkezdődtek a tárgyalások az együttműködési lehetőségekről a Debreceni Egyetemmel is.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.