A Kojot négy lelkét vetítik újra a Magyar Filmszüreten Debrecenben

A film után ezúttal a rendezővel is találkozhatnak az érdeklődők.

A 8. Magyar Filmszüret programjának részeként vetítik újra a Nyócker! rendezőjének tavaly megjelent animációs filmjét: a Kojot négy lelkét február 4-én, vasárnap 15 óra 30 perctől az Apolló moziban.

kojotfilm.hu

Az alkotást 2023. március 16-án mutatták be a magyar mozikban, azóta számos fesztiválon szerzett díjakat, többek között az Annecy International Animation Film Festivalon a zsűri díját kapta meg, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) pedig a közönségdíjat és a legjobb egész estés európai film díját is elhozta. Gauder Áron rendező új filmjét nemcsak a szakma, hanem a közönség is jól fogadta, nem csoda hát, hogy idén a Kojot négy lelkét jelölte Magyarország az Oscar-gálára nemzetközi film kategóriában.

A forgatókönyvet Gauder Áron és Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, filmrendező írta. A történet alapját Cseh Tamás zeneszerző meseválogatása adja, a Csillagokkal táncoló Kojot – olvasható Revizor Online kritikájában. A képi világ és a történetmesélés módja már önmagában is magával ragadja a nézőt. Mint ahogy Gauder Áron korábbi filmje - a Nyócker! -, ez is inkább a felnőtt közönségnek szól. Néhol kissé talán didaktikusnak tűnhet, ám nem kioktatni akarja, hanem elgondolkodtatni a közönségét: „A Kojot négy lelke releváns problémákról beszél, miközben egy olyan mondavilágba vezeti be nézőjét, melyről – főleg Magyarországon – viszonylag keveset tudunk, mégis sokat tanulhatunk belőle” – írja a Revizor Online.

kojotfilm.hu

A film mesélő, tanítani akaró szándékát sok írás említi, ám ezzel együtt mindig hozzáteszik, hogy összességében szórakoztató és gondolatébresztő az alkotás: „a megközelítés ugyanakkor éppen azért más, és azért hatásos, hogy láthassuk magunkat a tulajdonképpeni főszereplő, az őslakos hit- és értékrendszer mércéjével” – állapítja meg a KulTer.hu kritikája. Vagyis a történet az embernek mutat egyfajta görbetükröt, ám mégsem ítélkezik, csupán rámutat az ember hibáira.

kojotfilm.hu

Az egyik legjelentősebb karakter éppen Kojot, aki azzal együtt, hogy a gonosz megtestesítője, mégsem egysíkú karakter: „ám a Kojot a bibliai Sátánnál ellentmondásosabb figura, mert adandó alkalommal az ember függetlenedését, gyermekből felnőtté válását segíti elő, mintegy leválását a jóakaratú, de természete szerint hatalmaskodó Öregtől” – vélekedik a 24.hu cikke.

A filmet február 4-én, vasárnap, a 8. Magyar Filmszüret utolsó napján láthatják a nézők 15 óra 30 perctől az Apolló moziban. A vetítést követően Váradi Ferenc rádiós műsorvezető beszélget Gauder Áron rendezővel.

kojotfilm.hu

Jegyeket még lehet venni a filmre itt.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.