Amikor Novák Katalin Mikepércsen avatott

A kettős ünnepen két – óvodások által tartott – szalagot is vágtak.

Még az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkáraként járt a Debrecen melletti településen, Mikepércsen Novák Katalin, a későbbi köztársasági elnök. A közel tíz évvel ezelőtti eseményen két intézményt – egy bölcsődét és egy óvodát – avatott Tímár Zoltán polgármester társaságában.

Mikepércsi Tükör

A helyi önkormányzat kiadásában megjelenő Mikepércsi Tükör című periodika részletes tudósításban számolt be a 2014. szeptember 17-ei történésekről. Mint írták, Novák Katalin államtitkár köszöntőjében kiemelte, a gyermekek jóléte és biztonsága nem valósítható meg a családok jólétének és biztonságának biztosítása nélkül, és ebben a törekvésben Mikepércs Önkormányzata élen jár. „Kettős ünnep ez a mai, mert egyszerre avatunk egy bölcsődét és egy óvodát, ami igen ritka esemény. Mikepércs rászolgált új intézményeire, hiszen a település demográfiai folyamatai kiemelkedőek.”

Novák Katalin arról is beszélt: gyakorló anyaként tapasztalja, mennyire meghatározó az, hogy milyen szellemi-fizikai környezetben hagyja ott a gyermekét egy bölcsődében, óvodában reggel. Örömmel tapasztalta, hogy a helyi új létesítmények iránt ebből a szempontból is teljes bizalommal lehetnek a családok. A hagyományőrzés és a környezettudatos nevelés harmonikus egyensúlya szintén dicséretes és példaértékű Mikepércsen – mondta az államtitkár.

Mikepércsi Tükör

Tímár Zoltán polgármestere az ünnepi beszédében kiemelte: a beruházásokat Mikepércs rendkívül szerencsés, és az országban is egyedülálló demográfiai folyamatai indokolták. „Debrecen közelségének és a 12 éve indított Élhető Mikepércs program megvalósult beruházásainak is köszönhetően, településünkre a dinamikus lakosságnövekedés jellemző. Már közel 5000 fős a település, amely folyamatosan fiatalodik, az elmúlt öt évben a 0-3 éves korú gyerekek száma 37%-kal nőtt, a járási mértéket is meghaladja. Ennek a fiatalodásnak az elsődleges oka, hogy a településünkön letelepedők fiatal családosok.”

Ökorendszerű kertészet a gyerekeknek

„A megnyert óvoda- és bölcsőde pályázat egyik sarokköve volt az épületekhez társuló ökorendszerű kertészet és agro egység kialakítása és fenntartása. Az épületekhez tartozóan két, összesen 5000 négyzetméter nagyságú kertészetet alakítunk ki, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a biológiai sokszínűséggel, láthatják a növénytermesztés valamennyi fázisát, ahol közelebb kerülhetnek a fenntartható életmód működtetéséhez. A kertészetben körülbelül 200 gyümölcsfa kap helyet, ahol megjelenik valamennyi honos gyümölcsünk, melyeket a gyerekek a virágzástól a szüretig figyelemmel kísérhetnek. Friss, saját termésű gyümölcsök kerülnek az asztalukra. Zöldség kultúrát és szőlőültetvény is telepítünk. Terveink szerint baromfiudvar, állatsimogató is épül, melynek célja, hogy a gyerekek csirkét ne csak feldolgozott állapotban, hanem kapirgálás közben is láthassanak. Az állatokat a kertészetben termett növényekkel, lehulló zöldekkel etetjük majd. Ez a kezdeményezés egyedülálló, eddig ilyet vagy hasonlót sehol nem csináltak óvodában és bölcsődében együttesen” – sorolta terveiket ünnepi beszédében Tímár Zoltán polgármester.

Mikepércsi Tükör

Tíz év után Mikepércs neve a település mellett épülő kínai akkumulátorgyár ellen tiltakozó civil egyesület, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület révén vált országosan ismertté. Ők azt szeretnék, ha községük megmaradhatna korábbi vonzó állapotában.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.