Lemondásra kérte Balog Zoltánt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke - Telex

Bízik abban, hogy az egyház egységét tartja szem előtt.
Fekete Károly püspök (bal szélen)
Koppányi Szabolcs

Közleményt adott ki ma, február 14-én Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, amelyben arról ír, a református egyház zsinati hivatalában tartott tegnapi ülésen arra kérte Balog Zoltán püspököt, a Zsinat lelkészi elnökét, hogy mondjon le az elnöki tisztségéről – írja a Telex.

Habár Balog 86 százalékos támogatottságot kapott a vele szembeni szimpátiaszavazáson, Fekete Károly ma ismét beszélt vele, és újfent arra kérte, mondjon le. „Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” – idézi a lap a tiszántúli püspököt.

Balog szerint Novák Kataliné a felelősség

Balog Zoltán február 13-án a szimpátiaszavazást követően egy videóban elismerte, Novák Katalin – azóta lemondott – köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta K. Endre, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi kérvényét, azonban úgy látja, Novák Kataliné a felelősség, ezért nem mond le a magyar református egyház vezetéséről. A szimpátiaszavazás és Balog nyilatkozatának fontos előzménye, hogy február 11-én a Direkt36 és a Telex megírta, egymástól független, fideszes és kormányzati körökből származó forrásaik szerint a püspök biztathatta Novák Katalint a kegyelem megadására.

K. Endrét azért ítélték korábban jogerősen három év négy hónap börtönbüntetésre, mert kényszerítéssel és vesztegetéssel próbálta rábírni a gyermekotthon egykori pedofil bűnelkövető igazgatójának áldozatait, hogy vonják vissza a terhelő vallomásaikat.

További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.