„Gyomorforgató a fideszes politikusok csendje” – Sebtében tüntetett a Momentum és Szikra Debrecenben a kegyelmi ügy miatt

Dombi Mihály a gyermekvédelem első vonalának megerősítését, Szabó Bence a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának a debreceni intézményekből való kitiltását sürgette, Mándi László pedig emlékeztetett Veres Margit kegyelmére.

Demonstrációt tartott a Momentum február 15-én, csütörtökön késő délután Debrecenben az elmúlt két hétben egyre dagadó kegyelmi botrány kapcsán. A tüntetésen három tucatnyian vettek részt. A szervezők a Debrecinert előzetesen arról tájékoztatták, a tüntetés egyik célja, hogy felhívják a figyelmet: a lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit (Fidesz) országgyűlési képviselő nem a valódi felelősök. „Orbán Viktor és Rogán Antal, akik legfelülről irányítják a NER rendszerét, meg sem szólalnak az ügyben” – fogalmaztak. Másrészt el akarják érni, hogy kitiltsák Debrecen valamennyi oktatási intézményéből K. Endrét, a bicskei gyermekotthon kegyelmet kapott volt igazgatóhelyettesét, akit korábban azért ítéltek jogerősen három év négy hónap börtönbüntetésre, mert megpróbálta rávenni az egykori igazgató által szexuálisan bántalmazott fiatalokat, hogy vonják vissza a vallomásaikat.

Galéria: „Elég a Fideszes pedofilbotrányból! – Tüntetés az igazságért Debrecenben” – A Momentum demonstrációja – 2024. február 15. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Papp Dávid

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, habár a kegyelmet adó Novák Katalin és az azt igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit már lemondtak tisztségükről, számosan követelik Balog Zoltán református püspöknek, a Zsinat lelkészi elnökének távozását is. Erre kérte őt például Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is, de beszéltünk olyan hajdú-bihari lelkésszel is, aki közölte, a gyülekezetét mélységesen felháborította, hogy a volt emberierőforrás-miniszter február 13-án azt közölte, nem mond le az egyház éléről.

Meg kell erősíteni a gyermekvédelem első vonalát – mondta Dombi Mihály

A demonstráción Dombi Mihály, a Szikra Mozgalom tagja arról beszélt, azért sikerült a társadalomnak most kitörnie az apátiából, mert a rendszer a legvédtelenebb gyerekekbe rúgott bele. De figyelmeztetett, az Orbán-rendszer ezt minden nap megteszi. „Ez látszik abból, hogy a lakás nagyon sokaknak csak álom, hogy mennyire alulfizetettek a szakembereink, a buszvezetőink, a szociális munkásaink és az egyetemi oktatóink, hogy milyen rosszul működnek a szociálisvédőháló-elemek, ahogy ez a bicskei esetben is bebizonyosodott” – sorolta. Azt is kifejtette, szükséges megerősíteni a gyermekvédelem első vonalát: legyen egy normális jelzőrendszer, fizessék meg a szakembereket, legyen használható, korszerű szexuális oktatás az iskolákban, és tiltsák be törvényileg a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását.

Papp Dávid

Politikusként és emberként is megbuktak a fideszesek Mándi László szerint

Mándi László, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület debreceni polgármesterjelöltje, a Momentum önkormányzati képviselője emlékeztetett, a bicskei gyermekotthon volt igazgatója a pedofil bűncselekményeivel nemcsak lelki nyomorúságba taszította a rájuk bízott gyermekeket, hanem egyiküket halálba is kergette. Mint mondta, egy ilyen elkövető bűntársa nem lehet méltó a kegyelemre. Mándi arról is beszélt, nem ez az első elnöki kegyelem, amelyet sunnyogva hoznak meg, láttunk ilyen esetet Hajdú-Bihar megyében is – utalt Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester esetére, akit öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt, de ebből egyetlen napot sem kellett leülnie.

Papp Dávid

Mándi a K. Endrének adott elnöki kegyelmet gyomorforgatónak nevezte, ahogy azt is, hogy a fideszes politikusok síri csendet tanúsítanak az ügyben. „Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László vagy éppen Papp László, Barcsa Lajos, Balázs Ákos és Széles Diána tengermély hallgatásukkal tanúbizonyságot tettek arról, hogy ez az ügy számukra kevésbé fontos, mint a fideszes párttagságuk” – fogalmazott. Mándi szerint emiatt megbuktak politikusként, emberként, júniusban pedig közülük többen megbuknak a választásokon is.

Papp Dávid

Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője közölte, a héten levelet írt Papp László (Fidesz) polgármesternek és Rácz Róbert hajdú-bihari főispánnak, amelyben arra kérte őket, hozzanak olyan határozatokat, amelyekkel kitiltják K. Endrét a debreceni oktatási intézményekből. (Azt, hogy pontosan milyen alapon tudnának hozni ilyen határozatokat, a politikus nem fejtette ki.)

A demonstrációnak kevesebb mint tizenöt perc alatt vége lett.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.