Mécsesek a debreceni orosz főkonzulátus kerítésénél

Navalnijra emlékeztek.
A debreceni orosz főkonzulátus
NT

Alekszej Anatoljevics Navalnij orosz ellenzéki politikus két napja hunyt el börtönében, a putyini Oroszországban.

A hivatalos közlés szerint „Alekszej Navalnij elítélt a 3. számú büntetőtelepen 2024. február 16-án séta után rosszul lett, és szinte azonnal eszméletét vesztette. Az intézmény orvosi csapata rögtön kiérkezett, és mentőket hívtak ki.”

NT

Az elmúlt években már több alkalommal próbálták eltávolítani az élők sorából Putyin egyik legismertebb ellenzékét. Már korábban is elítélték, tavaly pedig újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra, akit az orosz bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában talált bűnösnek.

Az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulátusa kerítésénél szombaton (február 17.) este többen is azzal jelezték együttérzésüket és a jelenlegi orosz politikai vezetéssel szembeni tiltakozásukat, hogy mécseseket, virágot, Navalnij bekeretezett fényképét helyezték el.

Budai Péter

Az utóbbi két évben, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, több alkalommal is volt tiltakozás a főkonzulátos előtt Debrecenben: civilek, a Debreceni Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezésében.

A debreceni demonstrációk nehezen feledhető epizódja volt, amikor a tiltakozó ukránok a himnuszukat énekelték, miközben az egyik debreceni önkormányzati cég nagy hangerővel távolította el az útpadkára festett ukrán nemzeti színeket.

NT

Ha Putyin neve szóba kerül Debrecenben, mindig megemlítik, hogy a Debreceni Egyetem szenátusa 2017-ben díszpolgári címmel tüntette ki az orosz elnököt, aki ezt az elismerést sem akkor, sem később nem vette át az egyetemen.

NT
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.