„Alternatíva kell” – lakossági fórumot tartott a Demokratikus Koalíció Debrecenben

Szó volt az energiaügy helyzetéről, a DK-s politikusok reagáltak a nemrégiben kirobbant kegyelmi botrányra, a köztársasági elnök lemondására. Úgy látják, az ilyen események és az eddig elfedett információk napvilágra kerülése a Fidesz bukását eredményezheti.

Az energiaárak, az energiaellátás biztonságának kérdése, valamint az infláció volt a témája a Demokratikus Koalíció február 15-én Debrecenben tartott lakossági fórumának – legalábbis a meghívó szerint. Varga Zoltán és Varju László országgyűlési képviselők főképp a propaganda hatásairól és a nemrég kirobbant kegyelmi botrányról beszéltek a megjelenteknek.

Galéria: Demokratikus Koalíció - lakossági fórum - Debrecen, 2024. február 15. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A lehetséges alternatíva

Varga Zoltán már a bevezetőjében is utalt az elmúlt napok történéseire: „Szemmel látható, hogy most már a rendszeren belül is vannak repedések, amelyek a rendszer bukását fogják eredményezni, ezek a fajta vezérelvű diktatúrák mind ilyenek” – vélekedett. Hangsúlyozta a DK jelentőségét, és elmondta, hogy a párt szakértő kezekkel kész átvenni az irányítást, hiszen már készen van a programjuk és a „kormányuk” is.

Polgár Tóth Tamás

Varju László azzal folytatta, hogy – szerintük – már egymillióan támogatják a pártjukat. Kiemelte, 2022-ben fontos tapasztalatokat szereztek: „alternatíva kell a Fidesszel szemben. Az árnyékkormány munkáját olyannak szánjuk, hogy Orbán Viktorhoz és kormányához képest alternatíva legyünk” – mondta. Szerinte a munkájuk egyik legfontosabb eleme a párt népjóléti programja. „A szociáldemokrata fordulat része az, hogy nem a milliárdos vállalkozóknak kell segíteni, hanem a népnek, az embereknek” – hangsúlyozta.

Ennél a pontnál hozta be az energiaárak kérdését, úgy látja, a kormány bünteti azokat, akik az átlag felett fogyasztanak. Hozzátette azt is, hogy a gázszámla nőtt, ugyanakkor az emberek átlagjövedelme nem igazodott ehhez.

„Rogán-féle kommunikációs gépezet”

A jelenlévőket tudatos tájékozódásra kérte, ami a DK értelmezésében azt jelenti, hogy aki a párt híreiről szeretne tájékozódni, az a DK különféle platformjairól tegye ezt meg. Szerinte a Fidesz kezében „szuper fegyver” a Rogán-féle kommunikációs gépezet. Úgy látja, ennek segítségével hitette el a kormány az emberekkel, hogy Magyarországon boldognak kell lenni, hiszen például sikerként könyvelték el év végén az egy számjegyű inflációt.

Polgár Tóth Tamás

Arról is beszélt, hogy a kormányközeli médiumok segítenek elfedni a Fidesz bűneit, erre példaként a napokban kirobbant botrányt hozta fel, amellyel sokáig nem is foglalkoztak. „Ezek az események nemcsak a demokratákat, ellenzékieket háborítják fel, hanem mindenkit! (…) Ez nem a Demokratikus Koalíció, hanem a nép, az emberek ügye! Tenni kell valamit. Ha nem most, akkor mikor? Ha nem mi, akkor ki?” – kérdezte. Ezt követően beszélt a hazai egészségügy helyzetéről és arról, hogy a Fidesz szerintük kifosztotta az országot. Úgy látja, az elmúlt napokban „a rendszer mocskosságának mélységeibe nyertünk bepillantást”.

Kérdések: „gyurcsányozás”, médiamegjelenések és az összefogás

Varju László beszéde után a megjelenteknek volt lehetősége kérdezni. Valaki megkérdezte, mit követett el Gyurcsány Ferenc pártelnök, korábbi miniszterelnök, hogy mindenki „gyurcsányozik”. Erre Varga Zoltán azt válaszolta: „azt követte el, hogy tehetséges, a semmiből létrehozott egy működőképes pártot”. A közönség érdeklődött a DK médiamegjelenéseiről az „innenoldali” médiumokban. Varju László szerint az elmúlt időszakban ez javult. Kérdeztek az ellenzéki pártok összefogásáról is, ami Varju szerint jól működik. A kérdező ezt követően kérte a politikust, hogy Debrecenről beszéljen. A DK-s politikusok szerint a városban jelenleg „félúton jár” az összefogás terén az ellenzék.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.