Senkit sem engednek be, online tartják a CATL debreceni akkumulátorgyárának új katasztrófavédelmi közmeghallgatását

Papp László polgármester máig nem tartotta be azt az ígéretét, amelyet az első, valódi meghallgatáson tett.

Megjelent Debrecen önkormányzati honlapján a hirdetmény, amelyben a városvezetés közli, március 4-én reggel 8 és este 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását. Az eseményen azonban fizikailag senki sem vehet részt, „honlapon való közzététel útján” fogják azt megrendezni.

A közlés szerint a lakosok a „közmeghallgatás” ideje alatt a városházának küldött e-mailben és Ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket.

Népszavazást követeltek a debreceniek

A CATL-akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi közmeghallgatását 2023. január 9-én tartották a Kölcsey Központban, ezen több mint ötszázan vettek részt. Az esemény többek között arról maradt emlékezetes, hogy a felháborodott debreceniek közbekiabálásai miatt a kínai cég képviselője nem tudta megtartani a prezentációját. A megjelentek többször is azt követelték, hogy népszavazáson dönthessenek a beruházásról, ilyen referendumot azonban később sem írtak ki. Papp László (Fidesz) polgármester pedig ezen a rendezvényen tett ígéretet a mikepércsi lakosoknak, hogy a Debrecen szomszédságában lévő községben egy hasonló közmeghallgatás keretében válaszol az ott lakók aggódó kérdéseire. Több mint egy év elteltével kijelenthető, hogy Papp nem tartotta be a szavát.

Galéria: Közmeghallgatás Debrecenben – 2023. január 9. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA!)
Miklovicz-Nyikos Mónika

Az újabb közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. Ahogy azt a Debreciner elsőként megírta, a CATL előbb kérte ennek az új, de az eredeti kérelem alapján indított eljárásnak a leállítását, majd új kérelmet adott be. Schiffer András ügyvéd, a cég engedélyét a bíróságon sikerrel megtámadó debreceni civil aktivista, Horváth Nándor László jogi képviselője a kérdésünkre akkor úgy fogalmazott, szerepet játszhatott a cég döntésében, hogy az új kérelem alapján indult eljárással elkerülhetik a lakosok jelenlétében megtartott közmeghallgatást.

Köz nélkül

Habár erre a hirdetményben nem hivatkozik az önkormányzat, a lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget, amely az Ukrajnában zajló háború ürügyén megengedi az önkormányzatoknak és a hatóságoknak, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül, online tartsák meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az első debreceni köz nélküli közmeghallgatást december 11-én tartották a Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében. Munkaidőben, 7 óra 30 perc és 16 óra 30 között várták a lakosság leveleit. Az esemény jegyzőkönyve szerint senki sem élt ezzel a lehetőséggel.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.