Papp László ismét indul, megérkeztek a hökösök a Fideszbe – Őket jelöli a debreceni vezetés az önkormányzati választáson

Nyúltenyésztő, debreceni Fidelitas-elnök és helyi MCC-vezető is van az egyéni jelöltjeik között. A jelenlegiek közül hat képviselőt cserélnének le.

Február 20-án, napra pontosan két hónappal a választási kampány hivatalos kezdetét megelőzően a közösségi oldalán közzétette a Fidesz debreceni szervezete azoknak a névsorát, akiket elindít a párt a június 9-i önkormányzati választáson. Ahogy arra számítani lehetett, az akkumulátorgyárak körüli társadalmi felzúdulás ellenére Orbán Viktor és a Fidesz bizalma töretlen a mostani városvezető Papp Lászlóban, így ismét ő méretteti meg magát polgármesterjelöltként.

A Fidesz jelöltjei Debrecenben 2024-ben, középen Papp László
facebook.com/debrecen.fidesz

A 2019-es indulókhoz képest hat politikusát cseréli le a Fidesz. Csaholczi Attila helyett Sánta János, a tankerületi igazgatói kinevezése miatt mandátumáról lemondó Türk László helyett Dankuné Nagy Gyöngyi, Kiss Sándor helyett Bognár István, Majer Tamás helyett Juráskó Róbert, Fodor Levente helyett Barcza Dániel, Bordásné Gyuris Katalin helyére pedig Szűcs Sándor ülhet be a város közgyűlésébe, amennyiben a választókerületükben ők kapják a legtöbb szavazatot. Az új indulókról a Fidesz egyelőre nem közölt részleteket.

Hökös és MCC-s előéletek

Némi kutatás után megtudtuk, hogy hárman is vannak köztük, akik a Debreceni Egyetemen működő valamely hallgatói önkormányzat volt vagy jelenlegi tagjai. A szervezet honlapja szerint Sánta János most is a DEHÖK sportügyekért felelős elnöki megbízottja, Bognár István korábban ugyanott volt elnök, jelenleg pedig a közpénzmilliárdokkal megtámogatott kormányközeli MCC debreceni képzési központjának képviselet-vezetője. Több, egymástól független forrásunktól úgy értesültünk, korábban Szűcs Sándor is dolgozott egy kari hallgatói önkormányzatnál.

Ami a másik három jelöltet illeti, Dankuné Nagy Gyöngyi könyvtár, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Danku Attila 2017-ben elhunyt fideszes önkormányzati képviselő özvegye; Juráskó Róbert nyúltenyésztő, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Barcza Dániel pedig a Fidelitas debreceni elnöke.

A távozó Bordásné Gyuris Katalin kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 2019-es megválasztása óta mindmáig nem volt egyetlen kérdése, sem pedig hozzászólása a közgyűlésben. Így amennyiben ezt nem teszi meg a következő bő fél évben, akkor öt év elteltével némán maradva adja tovább képviselői mandátumát.

A Fidesz által közzétett lista az egyéni képviselőjelöltekről

1. Becsky István
2. Papp Viktor
3. Szilágyi Edina
4. Dr. Nagy Sándor
5. Hetei József
6. Dankuné Nagy Gyöngyi
7. Kovács István
8. Vadon Balázs
9. Komolay Szabolcs
10. Piros Zoltán
11. Orosz Ibolya Aurélia
12. Sánta János
13. Varga András
14. Dr. Széles Diána
15. Dr. Barcsa Lajos
16. Dr. Papp Csaba
17. Bognár István
18. Juráskó Róbert
19. Barcza Dániel
20. Korbeák György
21. Katona Erzsébet
22. Szűcs Sándor
23. Balázs Ákos

A 23 képviselőjelöltből öten nők – a még őszig tartó mostani ciklusban is ennyien vannak a Fidesz debreceni frakciójában –, ez 21,7 százalékos arányt jelent.

A Fidesz debreceni kampányfotója 2019-ből
facebook.com/debrecen.fidesz
Papp és a női jelöltek 2019-ben
facebook.com/debrecen.fidesz

A Fidesz az első olyan politikai szervezet Debrecenben, amely nyilvánosságra hozta a polgármesterjelöltje mellett az egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát is.

Az ellenzék részéről eddig egyetlen polgármesterjelöltet neveztek meg Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője személyében. Őt az eddigi terveik szerint az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület fogja jelölni, amely saját pártján kívül az LMP-t, az MSZP-t és a Nép Pártjánt tömöríti, valamint a Szikra Mozgalmat.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.