„Az egészségünk alapjog – élni szeretnénk vele!”

Új, forgalmas helyen zebráztak február 21-én a debreceni civilek, akik tábláikkal lassan a város összképének részévé válnak, ha nem lankad lelkesedésük a továbbiakban sem.

A Zebraszerda tematikus üzeneteket küld a nyilvánosságnak. A nyolcadik helyi esemény a „bántalmazás” fogalma köré épült. Ha nem is minden táblára írt szöveg szokott szólni az adott, azon a héten vezérfonalnak számító témáról, ráadásul vannak visszatérő üzenetek is, de azért érdekes lehet a későbbiekben, hogy mondjuk tavaszra vagy nyárra mennyire tudják majd fókuszálni a másoknak átadni kívánt gondolataikat.

Galéria: Nyolcadik Zebraszerda Debrecenben - 2024. február 21. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A Fórum hátsó bejárata és a Párizsi Udvar szintén hátsó traktusa közötti átkelőhely a maga enyhe kanyarjával és munkaidő utáni igen nagy forgalmával ideálisnak bizonyult az üzenetközlésre 2024. február 21-én. Volt, aki eddig egy-két alkalommal vett részt a tiltakozáson, akadt, aki teljesen új volt. Ő mondta: „meglepett kicsit az egész, hiszen ez más, mint egy hagyományos tüntetés, itt jobban megmutatod magadat, az arcodat. Ám tetszik.”

Koppányi Szabolcs

S ha már bántalmazás, mint kulcsszó, tudjuk jól, annak sokféle formája létezik. A fizikális bántalmazás mellett a verbális, anyagi és egyéb abúzus, vagy éppen az is ide tartozik, amikor károsanyagok tömegét a környezetébe, áttételesen emberek szervezetébe juttatja egy üzem. Mint a napokban az Átlátszón ismét előkerült téma szerint, amiből kiderül, a gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító anyagot lehelt a levegőbe. Erről is szólt transzparens a debreceni Zebraszerdán. Ahogyan azt is feszegette valaki üzenetében, hogy a gazság vagy az igazság mellett áll ki valaki, a bal és jobb oldali csatákra leegyszerűsített kommunikáció helyett.

Koppányi Szabolcs

Magyar Péter (több interjúja közül ez az egyik legfrissebb) is táblára került, mint mostanság előtérben lévő személyiség, aki szembefordult korábbi társaival. Emellett 1956-ot is elővették a zebrások, mondván, azt üzeni nekünk, mi se tűrjük a diktatúrát.

Koppányi Szabolcs

S ha már 1956-os átkötés, az külön pikantériát adott az egyik idézetnek Mécs Imre, egykori SZDSZ-es politikustól, ’56-os halálra ítélttől, hogy gondolatát („Szabadság nélkül nem lehet élni”) maga a nemrég a kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin (Fidesz) akkori köztársasági elnök is posztolta, még Mécs Imre 2023-as halálakor.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.