Hét részben a halálsorról – lezárult a mentorprogram

Nemzetközi elismerésben részesült a Debreciner oknyomozó cikksorozata, Törő Vanda munkája.

Még nincs fél éve, hogy június 16-án elindult a Debreciner online újság, s egy tényfeltáró cikksorozatunkkal már sikerült sokakhoz eljutnunk és szakmai elismeréseket is kapnunk.

Galéria: A Transparency International Magyarország 7. Mentorprogramjának záróeseménye a Finn Nagykövetségen – 2019. november 12. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Tuba Zoltán (Képszerkesztőség)

A Transparency International Magyarország 7. oknyomozó újságírói mentorprogramjában nagy feladatra vállalkozott Törő Vanda munkatársunk.

Olyan témát választott, amellyel rá tudott mutatni egy súlyos hiányosságra a magyarországi gyepmesteri és ebrendészeti telepeket felügyelő hatóságok munkájával kapcsolatban. A társadalom érdektelensége és az érdemi szankciók elmaradása több ezer kutya életébe kerül évente.

Törő Vanda
Tuba Zoltán (Képszerkesztőség)

A témát egy hétrészes cikksorozatban dolgozta fel, és a cikkeit a megjelenéseket követő két hétben már több mint tizenháromezren olvasták el nemcsak az ország, de a világ számos pontjáról kattintva a Debrecinerre. A sorozatnak már pozitív hatása is érezhető, hiszen több civil állatvédő a cikkekben található adatokra hivatkozva hívja fel a saját települése önkormányzatának vagy az EP-képviselőknek a figyelmét a problémára, és kérik őket változtatásokra. Úgy tudjuk, egy német nyelvű fordítása is készülőben van a sorozatnak, hogy minél többekhez eljuthasson ez a magyarországi probléma.

Tuba Zoltán (Képszerkesztőség)

November 12-én a budapesti Finn Nagykövetségen tartották a mentorprogram záró eseményét, itt minden mentorált fiatal újságíró egy rövid interjú keretében ismertethette a hallgatósággal – a programot támogató európai országok nagyköveteivel és követségi vezetőivel – nem csak a cikkeik tartalmát, de az oknyomozás közben tapasztalt nehézségeket is.

A 7. mentorprogram zsűrije a Nyugat cikkét emelte ki a legjobbnak, másodikként pedig a Kutyák a halálsoron című cikksorozatunkat ismerték el.

Köszönjük a Transparency International Magyarország mentorprogramja kínálta lehetőséget és a nagykövetségek támogatását.

Tuba Zoltán (Képszerkesztőség)

A mentorprogram keretében született cikkek:

• Józing Antal (Nyugat.hu) és Czömpöl Bianka: Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

• Törő Vanda (Debreciner) és Porcsin Zsolt: Kutyák a halálsoron (7 részes cikksorozat)

• Babos Attila (Szabad Pécs) és Várdai Levente: Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, III. rész – A banki hitel; Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

• Csikász Brigitta (Átlátszó) és Szopkó Zita: Legálisan nem megy: ellehetetlenült a magánnyomozók munkája Magyarországon

• Panyi Szabolcs (Direkt36) és Tasnádi Kata: Csendben csinálja, de már nyakig benne van a magyar kormány a Huawei-háborúban

Tuba Zoltán (Képszerkesztőség)

7. oknyomozó újságírói mentoprogram főtámogatója a Finn Nagykövetség volt. A program további támogatói a Svéd Nagykövetség, a Német Nagykövetség, a Holland Nagykövetség és a Francia Nagykövetség.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.