A fejünk felett – Mit, mikor, hol és hogyan tesznek közzé Hajdú-Bihar városainak testületi üléseiről?

Korábban vizsgáltuk Debrecen és több Hajdú-Bihar megyei település esetében, milyen tájékozódási lehetőségei vannak az egyes településen lakóknak, ha érdekli őket, választott vezetőik milyen döntéseket hoztak róluk. Ezúttal a testületi ülések közvetítéseit és az azokhoz kapcsolódó írásos anyagokat vizsgáltuk meg. Nem sokat javult a helyzet 2021 óta.
Koppányi Szabolcs

Legutóbb 2021 végén vizsgálta meg a Debreciner azt, hogy Debrecenben, illetve más Hajdú-Bihar megyei településeken hogyan közvetítik az önkormányzati testületi üléseket. Az írás apropója az volt, hogy Debrecenben nincs lehetőség teljes egészében visszanézni a közgyűléseket, a helyi önkormányzati média csak részleteket közöl.

A fenti cikkben felidéztük, hogy 2019-ben Papp Lászlót (Fidesz), Debrecen polgármesterét Budai Péter, a Natív aktivistája (aki azóta a Debreciner munkatársa lett) megkérdezte, miért nem teszik nyilvánossá és kutathatóvá a közgyűlésről készített videófelvételeket visszamenőlegesen is. Papp László akkor azt reagálta, hogy megvizsgálják, mit lehet kezdeni a felvételekkel. 2021-ben mi is megkérdeztük a polgármestert és az önkormányzati médiát üzemeltető Médiacentrum Debrecen Kft.-t, hogy miért nem közvetíti a DTV teljes egészében a város közgyűléseit, ám máig nem kaptunk választ.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2024. február 22. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A debreceni gyakorlat azóta sem változott, az érdeklődő lakosok csak bepillanthatnak a hosszabb-rövidebb részletekbe, ha nem voltak jelen az eseményen. A Dehir.hu-n, valamint az önkormányzati média YouTube-csatornáján is ugyanazok a részletek találhatók, de az önkormányzat hivatalos honlapján is csak a fentebb említett felületeken lévő videók érhetők el.

A közgyűlések előterjesztéseit tartalmazó meghívókat jellemzően 6-7 nappal az ülések előtt töltik fel a város honlapjára. A közgyűlések után átlagosan egy hónapot kell várni a jegyzőkönyvek feltöltésére, cikkünk írásakor a január 25-i alkalom jegyzőkönyve már elérhető volt. Előfordult már ugyanakkor, hogy több türelemre volt szükség.

Közvetítések

Megnéztük a többi Hajdú-Bihar megyei várost is, hogy itt milyen eltérések, anomáliák tapasztalhatók a megyeszékhelyhez viszonyítva, mi az, ami jobban működik, illetve mi az, ami kevésbé.
A többi város esetében kezdjük a pozitív példákkal, hiszen több városban is (élőben vagy utólag) teljes egészében láthatja a lakosság a testületi ülések történéseit: Balmazújváros, Berettyóújfalu, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Kaba, Létavértes, Nádudvar, Polgár, Püspökladány, Tiszacsege.

Egy-két érdekesség azonban megfigyelhető néhány település esetében. Derecskén például a 2023. október 26-i ülés felvétele a legfrissebb, pedig a képviselő-testület ülésezett azóta többször is. Korábban a debrecenihez hasonló rossz gyakorlatot követte Hajdúböszörmény, Hajdúsámson és Hajdúhadház, ez a három település sem javított 2021 decembere óta, ezeken ugyanis még csak részleteket sem közölnek a testületi ülésekről.

Hajdúsámson
Facebook

Hajdúsámson önkormányzatának közösségi oldalán lehet néhány perces videókat találni, amelyekben Antal Szabolcs (Fidesz) polgármester elmondja, milyen döntéseket hoztak a legutóbbi ülésen. A közvetítések kapcsán érdemes még megemlíteni azt, hogy noha Hajdúnánáson az üléseket az önkormányzati televízióban és annak YouTube-csatornáján is lehet nézni felvételről, de már csak egy kamerán keresztül, Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester döntése miatt. Hajdúnánás első embere arra hivatkozott a január 25-i képviselő-testületi ülésen, hogy úgy gondolja, az ülés „nem egy showműsor”, ezért kellett meghoznia a döntést. Bódi Judit (DK-MSZP-Jobbik-Momentum-LMP-HESZE) ellenzéki frakcióvezetőhöz fordulva elmondta, úgy látja, ő csak „naiv szerepeket” játszik el, majd azt javasolta neki, hogy inkább „csináltasson reklámfilmeket”, ahelyett, hogy a testületi üléseken kampányol. Vélhetően Bódi Judit közösségi oldalain megosztott videóira utalt a polgármester. Szólláth szerint a kamerák számának csökkentése miatt a nyilvánosság nem sérült.

Derecske
Polgár Tóth Tamás

Meghívók, előterjesztések

Fontos szempontunk volt még a testületi üléshez kapcsolódó dokumentációk feltöltése. Elsőként a meghívók és az azokban szereplő előterjesztések közzétételének időpontját vizsgáltuk, melyek azért fontosak, mert ezek segítségével tudnak előzetesen tájékozódni a lakosok az aktuális ülések időpontjáról, illetve a tárgyalt napirendi pontokról. Itt is elmondható, hogy a legtöbb városban általában 5-7 nappal az ülések előtt teszik közzé az előterjesztéseket. Itt is lehet találkozni eltérésekkel, több olyan esetet találtunk, ahol csak egy-két nappal a testületi ülés előtt lettek elérhetők az előterjesztések. Ebből a szempontból két önkormányzat került fel a képzeletbeli feketelistánkra: Kaba esetében a legutolsó feltöltés 2024. február 6-i, ám itt a 2023. december 20-i előterjesztéseket lehet megtalálni. Az ezt követő üléseknek az önkormányzati honlapon nincs nyoma, pedig Kabán üléseztek már 2024-ben, itt legutóbb a február 15-i ülést közvetítették.

Hajdúhadház
Budai Péter

Hajdúhadház önkormányzati honlapján jelenleg az olvasható: „Technikai okok miatt az oldal átmenetileg nem elérhető. Aktuális információk a város Facebook-oldalán”. Bár a közösségi oldalon sok, a várost érintő programról lehet értesülni, az ülések meghívóit és előterjesztéseit nem találtuk.

Jegyzőkönyv

Vizsgáltuk a jegyzőkönyvek feltöltésének időpontját is. Ahogy már említettük, Debrecen esetében a legfrissebb a 2024. január 25-i közgyűlésről található. A legtöbb megyei település esetében szintén ez a legfrissebb dátum. Eltérések természetesen itt is előfordulnak, vannak olyan települések, ahol a decemberi képviselő-testületi ülésről van a legfrissebb jegyzőkönyv: Balmazújváros (2023. december 20-i ülés), Kaba (2023. december 20-i ülés) és Tiszacsege (2023. december 14-i ülés).

Balmazújváros
Polgár Tóth Tamás

Egy-két esetet látva azonban még ezek a decemberi dátumok sem kirívóak, ugyanis Hajdúnánás esetében 2023. október 26-i a legfrissebb feltöltés, Hajdúdorog esetében februárnál találtunk egy háromoldalas jegyzőkönyvet a négyórás ülésről, ezt megelőzően pedig 2023. június 29-ig kellett visszamennünk, hogy találjunk egy jegyzőkönyvet. Természetesen Hajdúhadház esetében honlap híján a meghívókhoz és előterjesztésekhez hasonlóan a jegyzőkönyveket sem sikerült megnéznünk.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.