Tea is volt szerdán, hétfőn pedig rendhagyó zebrázás lesz Debrecenben

„Szólj be a Pappnak, ne döntsön a fejünk felett!”

A február 28-ai, a Sumen és a Szent Anna utcák kereszteződésében tartott immár 9. Zebraszerdát rendhagyó módon egy Zebrahétfő fogja követni (március 4-én 7.20 órától). Szerdán a bátorság volt a kulcsszó, míg hétfőn már a lakossság személyes jelenlétét kizáró online közmeghallgatás okán tüntetnek a civilek Debrecen Kossuth utcai egyik gyalogos átkelőhelyén.

Galéria: Kilencedik Zebraszerda Debrecenben - 2024. február 28. (A KÉPRE KATINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Petőfi Nemzeti dalának sorai mellett a gödi akkugyárból kikerült mérgezőanyagokra hívta fel a figyelmet egy-egy tábla a legutóbbi Zebraszerda tiltakozáson, ahol ezúttal teát is ihatott, aki akart. Debrecen református voltára is emlékeztetett egy hölgy felirata, aki szójátékkal élve óva intett mindenkit, hogy ez nem deformátus, illetve orbánus (urbánus)... Másik szójátéka a gyerekekről szólt, akik áthallásos módon egyfelől nem választók (nincs szavazati joguk az életkorukból adódóan), s nemválasztók sem...

Koppányi Szabolcs

„Szőrét hullató rossz vidéki róka” – ez az idézet Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől származik, Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt nevezte így, aki megkérdezte tőle, miért használta magánútra az állami katonai repülőgépet. Szintén Orbán-aranyköpés került ugyanezen tábla másik oldalára, ami az évértékelőjében hangzott el: „Ravaszak leszünk, fürgék és szívósak”.

A „99% NEM az akkugyárakra” és a „Nem kínai gyarmatra szültem gyereket” üzenetek nem kívánnak magyarázatot. Míg az egyik korábbi, Papp László debreceni polgármesternek címzett szöveg után egy újabbal találkozhattunk, ami már a jövő heti demonstrációt is előrevetítette: „Szólj be a Pappnak, ne döntsön a fejünk felett!”

Sokak felháborodásából erőt merítve fognak kivételesen hétfőn is zebrázni

Március 4-én, hétfőn 7.20 és 8.20 között a Csokonai Színház előtti zebrán (a Kossuth utcán) „Ne legyünk bólogató kutyák, bólogató László városában!” címmel rendhagyó Zebraszerdát tartanak Debrecenben. Az ok, hogy a CATL Debrecen melletti gyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását, az első ilyen eseményen tapasztalt igen nagy lakossági ellenállástól vélhetően megijedve, ezúttal elektronikus úton tartják, vagyis személyesen senki sem tehet fel kérdéseket, csak levélben beküldve ezen a napon.

Koppányi Szabolcs

Ami a debreceni Zebraszerdák kapcsán mindenképp megjegyzendő: hétről hétre újabb emberek csatlakoznak a táblákat tartókhoz. Egyre többen vállalják, hogy arccal, egyenesen odaállnak, s nem az interneten, hanem személyesen kommunikálnak a többi emberrel.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.