Tiltakozások és szabadtéri fórum kíséri Debrecenben a CATL-akkumulátorgyár „köz nélküli közmeghallgatását”

Senkit sem enged be a városvezetés a kínai akkugyár megismételt katasztrófavédelmi közmeghallgatására, ezért már kora reggeltől tiltakoznak civilek és ellenzéki pártok.

A Debreciner írta meg elsőként, hogy Debrecen vezetése március 4-én reggel 8 és este 20 óra között az érintettek személyes jelenlétének kizárásával tartja meg a CATL-akkumulátorgyár megismételt katasztrófavédelmi közmeghallgatását. Az önkormányzat hivatalos honlapján található hirdetmény szerint az eseményen fizikailag senki nem vehet részt: a lakosok csak a fent jelzett időtartam alatt a városházának küldött e-mailben és ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket. Az új közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét.

Galéria: Kilencedik Zebraszerda Debrecenben - 2024. február 28. (A KÉPRE KATINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Már kora reggel tüntetni fognak

A lakosság személyes megjelenésének ellehetetlenítése miatt a városban több tiltakozó megmozdulás is lesz március 4-én, a „köz nélküli közmeghallgatás” napján. A Zebraszerda Debrecen csoport kivételesen hétfőre időzíti a hónapok óta folytatott tüntetéssorozatát, amelyen a gyalogosoknak szóló zöld lámpajelzésnél transzparensekkel sétálnak az úttestre. A demonstráció Facebook-eseményében a szervezők azt írják, nyilvános, személyes jelenléttel történő közmeghallgatást követelnek. A „zebrahétfőt” reggel 7 óra 20 perctől egy órán át tartják a Kossuth utcán, a földhivatalnál lévő gyalogátkelőnél – ahogy azt a Debreciner már jelezte az előző debreceni tiltakozásukról írt beszámolójában.

Koppányi Szabolcs

Szabadtéri közmeghallgatás és tüntetés a Régi Városháza előtt

Délelőtt 9 órától a debreceni ellenzéki összefogás (DK, LMP, Momentum, MSZP, Nép Pártján, Szikra) várja a lakosságot a Régi Városháza elé egy „szabadtéri közmeghallgatásra”, ahol az érdeklődők akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit ügyfélkapun keresztül benyújtják a városvezetésnek.

17 órától aztán ugyanott tüntetést tartanak, amelyen felszólal Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője, az ellenzéki választási szövetség polgármesterjelöltje. „Tiltakozzunk együtt a debreceniek elhallgattatása ellen és mondjuk ki: Visszavesszük Debrecent!” – olvasható a szervezők közleményében.

„Elég a fideszes pedofilbotrányból! – Tüntetés az igazságért Debrecenben” – A Momentum demonstrációja – 2024. február 15.
Papp Dávid
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.