Beszéljünk Hajdúböszörményről!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart a Debreciner március 5-én, kedden 18 órától Hajdúböszörményben.
Hajdúböszörmény
Horváth Tamás

Debrecen környéki városokat feltérképező nyitott szerkesztőségi üléseinken arra vállalkozunk, hogy kitekintsünk a lakosságot érintő hajdúszoboszlói, balmazújvárosi és hajdúböszörményi ügyekre is. Nem reprezentatív kutatásunkban, interjúk és egy kérdőív segítségével arról kérdeztük Hajdúböszörmény lakóit, miket tartanak a város legnagyobb problémáinak, erősségeinek.

Szabadidős programok és szórakozóhelyek

A város szórakozóhelyeinek száma jelentősen csökkent az elmúlt években. A legtöbb ilyen létesítmény megszűnt, bezárt, mivel nem tudott nyereségesen működni, mára már inkább csak kocsmák maradtak Hajdúböszörményben, a fiatalok, ha ezeken túl szeretnének szórakozni, Debrecen felé kell venniük az irányt, ahol mozgalmasabb éjszakai élet várja őket.

Horváth Tamás

A szabadidős programokhoz hasonlóan jellemző, hogy kevesebb van belőlük, és a lakosság elmondása alapján azok sem olyan színvonalúak, mint a korábbi években. Emellett még általában fizetősek is, a város működésére kevésbé jellemző az ingyenes programok szervezése, bár a helyieknek fele annyiba kerül a belépőjegy, mint a nem hajdúböszörményi résztvevőknek.

A civil szervezeteket érintő kérdésünkre a válaszadók 64%-a azt felelte, nem ismer helyi civil szervezeteket, míg a balmazújvárosiak esetében az derült ki, hogy az ott tevékenykedő közösségek széles körben ismertek a városban: Hajdúböszörményben - úgy tűnik - a civil szervezetek nem gyakorolnak ekkora hatást a lakosság életére. A kérdőívet kitöltők válaszai között olyan szervezetek merültek fel, mint a Zöld Kör, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület, a Pacsi Kutyamenhely, a Polgári Szövetség, a Hajdúböszörményi Torna Egyesület, a Hajdúböszörmény Sakkozók Egyesülete, a Hétszínvirág Egyesület, a Tegyünk Többet Többen Egyesület.

Demonstráció a pedagógusokért - Hajdúböszörmény, 2022. október 27.
Facebook

Problémák a településen

A kérdőívet kitöltők hasonló helyi problémákat jelöltek meg, mint a hajdúszoboszlói és a balmazújvárosi lakosok. Többen úgy gondolták, a lakosság nem elég tájékozott, nincsenek hiteles források a környezetükben, ezt csak alátámasztja, hogy tájékozódási források közül első helyre a Facebook-csoportok kerültek, a második helyen a helyi újságot jelölték meg, a harmadik helyre pedig a szóbeszéd és pletyka futott be, mint információforrás, csupán ezek után következnek, negyedik és ötödik helyen a lokális és az országos televízió.

„Nem kérdeznek meg bennünket az életünket befolyásoló ügyekről” – Demonstrációt tartottak Hajdúböszörményben

Galéria: Demonstrációt tartottak Hajdúböszörményben – 2023. október 12. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A problémákat rangsoroló kérdésünkre a legtöbb szavazat a munkahelyi lehetőségek hiányára érkezett, ennek kapcsán az általunk megkérdezettek azt mondták, leginkább a gyárakban és néhány multicégnél tudnak sokan elhelyezkedni. A problémák rangsorának második helyén a közlekedés áll, ennek kapcsán többen kifejtették, hogy a helyi és helyközi közlekedéssel és az utak karbantartásával is gondok vannak. Harmadik helyen a városi vezetés, negyedik helyen a környék településeit nagymértékben érintő vendégmunkások jelenléte állt, ötödik helyre pedig a programok és a szabadidős tevékenysége hiánya került.

Hajdúböszörményben lesz a Debreciner

Nyílt szerkesztőségi ülést tart Hajdúböszörményben újságunk, a Debreciner március 5-én, kedd 18 órától a Fürdőkerti Rendezvény és Szabadidőpark Konferenciatermében (4220 Hajdúböszörmény, Nagy István u. 38/a) , ahová invitálunk minden érdeklődőt, hogy együtt beszélgethessünk helyi ügyekről és a nyilvánosságról.

Keressük közösen a válaszokat a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre!

- Megyei jogú várossá váljon-e Hajdúböszörmény? Mit remélhetnek ettől a lakosok?
- Miért a korrupciós ügyekkel kerül be a város az országos hírekbe ?
- Mi tartja itt a fiatalokat?
- Mennyire erős a lokálpatriotizmus? Mennyire erősek a hajdú hagyományok?

A Debreciner külső munkatársi, tudósítói pályázatot hirdet hajdúböszörményieknek, ennek részleteit is a nyílt szerkesztőségi ülésünkön ismertetjük. Hívunk mindenkit, aki érdeklődik a Debreciner iránt, szeretne megismerkedni a munkatársakkal, vannak témajavaslatai, részese akar lenni független újságunk létének! Várunk március 5-én, kedd 18 órától a Fürdőkerti Rendezvény és Szabadidőpark Konferenciatermébe.

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.