15 jogorvoslati eljárást kezdeményezett az Átlátszó cikke nyomán a Közbeszerzési Hatóság

Egy hajdúböszörményi céggel, a Tömb 2002 Kft.-vel kapcsolatban több száz közbeszerzés vizsgálata során ismerős mintázatokat és rendszerszintű korrupcióra utaló jeleket fedeztek fel az Átlátszó munkatársai, ezért tavaly ősszel közérdekű bejelentést tettek.

A Közbeszerzési Hatóság a napokban arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy minden általuk bemutatott esetet kivizsgáltak, és több mint 10 esetben jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Amennyiben az Átlátszó feltételezései helyesek, az érintett tenderek kapcsán nemcsak bírságra számíthatnak az eljárások résztvevői, de akár kizárások is következhetnek – írja az Átlátszó.

A hajdúböszörményi építőipari cég, a Tömb 2002 Kft. évek óta számolatlanul nyeri a megbízásokat, és ezeken belül is összesen 79 olyan meghívásos (Kbt. 115-ös) eljárásban vett részt, amelyből 58-at behúzott. Ez kimagasló, 73 százalékos sikerrátát jelent.
Bár a projektek becsült értéke többnyire nem volt ismert, a Tömb 2002 mégis többször forintra pontosan eltalálta azt - éppen ez a jelenség volt az, amit végül a Közbeszerzési Hatóság (KH) a maga részéről leginkább problémásnak talált.
A legegyértelműbb jogsértés az volt, hogy az egyik ajánlatkérő, a Debreceni Egyetem négy közbeszerzésénél az ajánlattételre felhívott cégek köre teljes mértékben megegyezett.

Kik, mely intézmények lehetnek még érintettek?

1. Mezőpeterd Község Önkormányzata
2. a Békéscsabai Tankerületi Központ
3. Hajdúböszörmény Város Önkormányzata
4. a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ
5. a Hajdúböszörményi Torna Egylet
6. a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt.
7. a Békéscsabai Tankerületi Központ
8. Komádi Városi Önkormányzat
9. Szabadkígyós Község Önkormányzata
10. a Debreceni Javítóintézet

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

/
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.