Fél óra alatt két perben is nyertek debreceni pedagógusok a tankerülettel szemben

Az elmaradt illetménypótlékokért indított eljárások hatékony nyomásgyakorlási eszközök lehetnének a pedagógustársadalom kezében - hívta fel ismét a figyelmet Zeke László debreceni ügyvéd.

Fél óra leforgása alatt két pedagóguspert is megnyert Zeke László és ügyfelei március 11-én – számolt be a debreceni ügyvéd a Lebbezzünk felfele nevű közösségi csoportjában. Ahogy arról korábban a Debreciner többször beszámolt, az országszerte zajló pereket azért indítják a pedagógusok, mert a tankerületek önszántukból jellemzően nem fizetik ki a munkavállalóiknak a 96 órán belül elrendelt helyettesítések után járó illetménypótlékokat. A pedagógusok követelései általában néhány tízezer forintról szólnak, a vesztes fél által fizetendő perköltség ennél jóval magasabb összeg.

Zeke László
Koppányi Szabolcs

Zeke László ügyvéd a Debrecinernek elmondta, jelenleg összesen 28 debreceni pedagógus ügyében vannak folyamatban perek, a többségüket ő maga képviseli. A március 11-ei perekben szereplő pedagógusok ügyvédje is ő.

A tankerületnek okirattal kell bizonyítani, hogy idejében elrendelte a túlmunkát

Emlékeztetett, volt már egy jogerős ítéletük Debrecenben, de ott még nem szerepelt a keresetben, hogy az összevont órák (tehát amikor a tanár órájára egy másik osztályt is átvezényelnek) is számítsanak helyettesítésnek. A bíróság mostani döntése alapján ilyenkor is jár az illetménypótlék a dolgozóknak. Zeke szerint ezzel eldőlt a kérdés, arra számít, hogy a további perekben is ugyanilyen ítéletek születnek.

Polgár Tóth Tamás

A Kormos János bíró által elnökölt bírói tanács március 11-én kimondta, nincs jelentősége, hogy a helyettesítés szakszerűen történt-e, a munkáltatónak pedig okirattal kell bizonyítania, hogy 96 órán kívül rendelte el a helyettesítést – ezeket a tankerületek korábban többször is vitatták. Zeke László elmondta, a mostani ítélet még nem jogerős, de az eddigi példák alapján nem gondolja, hogy a főtárgyat illetően fellebbezni fog a tankerület.

A bíróság kimondta, a perköltség a pertárgy értékének a háromszorosa. A bíró leszögezte, az ügyvédi óradíjat nem lehet vitatni, csak a munkaórák számát. Zeke László szerint még így is magasabb perköltséget kellett volna megállapítani. Hangsúlyozta azonban, ez a kérdés a pedagógusokat már nem érinti. Megjegyezte, a tankerület még így is rosszul jár az ilyen perekkel, hiszen sokkal több perköltséget kell kifizetnie, mintha megadta volna a pedagógusoknak a nekik járó juttatásokat.

Akár 1800 per is indulhatna Debrecenben

Zeke László úgy látja, az illetménypótlékokért folytatott perek hatásos nyomásgyakorlási eszközök lettek volna az oktatási reformokért évek óta küzdő pedagógusok kezében. A számításai szerint ugyanis csak Debrecenben 1800 ilyen pert lehetne indítani, mert ennyi pedagógus dolgozik a Debreceni Tankerületnek. Ráadásul eddig azt tapasztalták, hogy a tankerület nem alkalmaz a pedagógusokkal szemben szankciókat a perek miatt. Az elmaradt illetménypótlékok elévülése azonban folyamatosan történik.

Zeke László arra is felhívta a figyelmet, hogy március 14-én Nyíregyházán is megszülethet az első ítélet egy pedagógusperben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.