NASS

A forradalom múzeuma című filmet láthatjuk a következő KineDok vetítésen Debrecenben

A dokumentumfilm egy elhagyatott belgrádi múzeumban élő közösség életét mutatja be.
KineDok

A titói időszak zenitjén a szocialista Jugoszlávia előtt tisztelegve nagyszabású múzeumot terveztek Belgrádba. Ennek végül csak az alapjai készültek el, falai pedig ma, hatvan év múltán már teljesen más történeteket mesélnek: az új, kapitalista társadalom számkivetettjei élnek köztük.

A dokumentumfilm a tér három lakójára összpontosít: egy Milica nevű lányra és édesanyjára, Verára, akik autók szélvédőjének pucolásával keresik a pénzt. A lány szoros barátságot köt egy idős asszonnyal, aki szintén a pincében lakik. Az átalakuló városban, az otthontalanság magányában a három nő egymásban talál menedéket.

Srđan Keča 91 perces filmje számos fesztiválon szerepelt világszerte, és több díjat kapott egyedi látásmódjáért.

„Keča gyakran megörökíti a nőket a várakozás időszakában, és a múlandóság hangulatát teremti meg azzal, hogy évszakokon, tereken és napszakokon átívelően ábrázolja őket. Ez egy magával ragadó dokumentumfilm, amely megkérdőjelezi az életükért küzdő emberek életébe való beavatkozás (vagy annak mellőzése) etikusságát” – olvasható a The New York Times ajánlójában.

KineDok

A dokumentumfilm debreceni vetítése március 19-én kedden, 18 órakor lesz a Baross16-ban. A belépés ingyenes.

A vetítés az Alternatív Közösségek Egyesülete és a KineDok Magyarország szervezésében valósul meg.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.