Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon a debreceni hálapénzes szakorvost

Az ügyész és a védelem is fellebbezett, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
Polgár Tóth Tamás

Első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék március 20-án azt a debreceni sebész szakorvost, akit az ügyészség hálapénz többszöri elfogadásával gyanúsított. A Virágh Pál bíró által kihirdetett határozat szerint K. S. vádlottat a bíróság négyrendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek. A szabadságvesztés végrehajtását öt év próbaidőre függesztették fel, az orvost ezen túlmenően 300 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélték.

Az orvosper előző tárgyalását március 6-án tartották, az erről szóló tudósításunkat, benne az ügy részleteivel, a vád és a védelem érveivel itt olvashatják.

Korrupciós bűncselekménynek számít a hálapénz

Magyarországon 2021 óta tilos a hálapénz adása és átvétele. Csupán ajándék adható az orvosi kezelés után, a mindenkori minimálbér öt százalékát meg nem haladó értékben. A hálapénz adását és elfogadását a Büntető Törvénykönyv korrupciós bűncselekménynek tekinti. Ha az elkövető önálló intézkedésre jogosult személy és üzletszerűen követi el a cselekedeteit, akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A bíró szerint a cél, hogy az orvos ne kövessen el újabb bűncselekményt

A szóbeli indokolásban Virágh Pál bíró kifejtette, a bíróság számára bizonyossá vált, hogy K. S. nem fogadta el a hálapénz tiltására vonatkozó jogszabályváltozást, a bizonyítékok összessége alapján pedig az is megállapítható, hogy készpénzt fogadott el a betegeitől. Az orvost önálló intézkedésre jogosultnak tekintették, a bíró értelmezése szerint orvos-beteg kapcsolatban általában ez a helyzet áll fenn, hiszen az orvos önállóan dönt például műtéti előjegyzésekről.

Virágh Pál ítéletet hirdet
Polgár Tóth Tamás

Virágh Pál elmondta, ez a bűncselekmény 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de a bíróság viszonylagos függetlenséggel rendelkezik a büntetés kiszabása terén. Hangsúlyozta, a büntetés célja, hogy az elkövető ne kövessen el még egyszer bűncselekményt. K. S.-t egy megbecsült orvosnak nevezte, mint mondta, figyelembe kellett venni a büntetlen előéletét. Az ötéves próbaidővel kapcsolatban közölte, a maximális hosszúságú felfüggesztést szabták meg. A sebész szakorvost a foglalkozásától nem tiltották el.

A tárgyalást sajtóérdeklődés kísérte
Polgár Tóth Tamás

Másodfokon folytatják

Péter Attila ügyész fellebbezést jelentett be a szabadságvesztés súlyosításáért, a közügyektől és foglalkozástól való eltiltás kiszabásáért, valamint a szabadságvesztés felfüggesztésének mellőzéséért.

Polgár Tóth Tamás

Rajmon Balázs vezető védőügyvéd is fellebbezést jelentett be elsősorban a tényállás tévességének megállapítása érdekében, téves jogi minősítés okán, másodsorban pedig a büntetés enyhítése érdekében.

Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.