Másodjára is megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a CATL debreceni akkumulátorgyára

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület a hatóság részletes válaszait hiányolja a „köz nélküli közmeghallgatáson” benyújtott sok száz kérdésre. A katasztrófavédelem csak egy néhány oldalas dokumentumot állított össze, amelyben összefoglaló jelleggel reagál a felvetésekre.
Koppányi Szabolcs

Másodjára is megkapta a CATL debreceni akkumulátorgyára a katasztrófavédelmi engedélyt – vette észre a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö). „Mint kés a vajban, úgy kapott újra engedélyt a CATL, és nemcsak simán, de csendben is, hiszen erről nincs semmiféle jól elérhető hír, információ! Debrecen városa nem kommunikál a témában, de a katasztrófavédelem sem, a CATL sem örvendezik, igyekeznek nem tudomást venni a megadott engedélyről!” – sérelmezik a civilek, akik azt írják, csak azért szereztek tudomást az engedélyről, mert rábukkantak a határozatra a hatóság honlapján.

Közmeghallgatás Debrecenben – 2023. január 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Hol vannak a részletes válaszok?

A Miakö szerint ez egy alaposabban „összerakott” engedély, mint amit a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt a Kúria novemberben megsemmisített. Úgy látják azonban, vannak benne olyan kijelentések, amelyek miatt érdemes lenne szakértői vizsgálat alá vonni.

A civilek kiemelik, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal határozata nem tér ki érdemben a „köz nélküli közmeghallgatáson” feltett kérdésekre és az azokra adott válaszokra – utóbbiakat pedig továbbra sem találják a hatóság honlapján. A dokumentum szerint azonban Papp László (Fidesz) polgármester számára eljuttatták a válaszokat. „De nem kommunikálja máshol, nem találkoztunk vele sem a közösségi oldalán, sem a város honlapján, de még a helyi baráti sajtó oldalain sem. Véletlen lenne?” – tették fel a kérdést. A Miakö az önkormányzat hivatalos honlapján csak egy néhány oldalas összefoglalót talált a hatóság reakcióiról, miközben sok száz kérdést nyújtottak be civilek, a pártok és a lakosság, ahogy az a közmeghallgatás jegyzőkönyvéből is kiderül.

Alternatív közmeghallgatás Debrecenben – 2024. március 4.
Koppányi Szabolcs

Jutalmat ajánlottak a nyomravezetőnek

„Ha valaki mégis megtalálja Debrecen város – minden fontos, lényeges információját örökre elnyelő – honlapján a köz nélküli közmeghallgatáson benyújtott kérdésekre adott önkormányzati és CATL-válaszokat, jelentkezzen nálunk egy STOP AKKUS PÓLÓÉRT, mert megérdemli!” – írják a Mikepércsi Anyák.

Ilyen, a beadott sok száz kérdésre külön-külön adott válaszokat tartalmazó dokumentumot szerkesztőségünk sem talált sem az önkormányzat, sem a hatóság honlapján.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.