NASS

Mossuk kezeinket – Debrecenben is bemutatják az eltitkolt kórházi fertőzésekről szóló dokumentumfilmet

A vetítés után Lőrinczi Lilla, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Marton Kamilla, a Direkt36 újságírója, Fuchs Máté, a dokumentumfilm rendezője, valamint Huszanyik Gergely ortopéd-traumatológus beszélgetnek. A vetítést és beszélgetést a Frida Kávéházban rendezik március 26-án, kedden 18 órakor.
TASZ

A kórházi fertőzések száma hosszú évek óta rendületlenül nő Magyarországon. Miközben a probléma egyre nyilvánvalóbb, az állami szervek és az intézmények részéről nem látható komoly erőfeszítés a megoldására. A TASZ évekig pereskedett az adatok nyilvánosságáért, míg végül sikerült megszerezni azokat. Az adatok értelmezését, elemzését végül a Direkt36 végezte el szakértők segítségével. Az újságírók több mint egy éven át kutatták a kórházi fertőzések magyarországi helyzetét, hogy végre valódi képet kapjunk a baj mértékéről és megértsük, ki mindenkin múlik a megoldás. A cikksorozatuk első része itt olvasható.

A Semmelweis Projekt keretén belül négyrészes cikksorozat készült, mellyel a szerzők, Marton Kamilla és Wirth Zsuzsanna elnyerték a legjobb tényfeltáró cikkért járó Transparency-Soma díjat. A cikksorozat alapján forgatták azt a dokumentumfilmet.

TASZ

A film lezárása után végül a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kiadta azokat az adatokat, amelyekért a Direkt36 perelt. Így megismerhetővé válik, hogy 2017 és 2021 között pontosan milyen volt a kórházi fertőzések jelenléte az egyes intézményekre lebontva.

A Mossuk kezeinket című film keddi vetítésére és a beszélgetésre a belépés ingyenes. További információk a Facebook-eseményben elérhetők.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.