133 másodpercenként szavazták meg az előterjesztéseket Debrecen közgyűlésében

Szinte teljes az egyetértés a Fidesz és a debreceni testületi ellenzéke között. Habár a gyorsan lezavart ülés végén a képviselők bármilyen témában kérdezhették volna Papp László polgármestert, senki sem élt a lehetőséggel – 2 hónappal és 10 nappal az önkormányzati választás előtt.

Március 28-án délelőtt a Kölcsey Központban ülésezett Debrecen közgyűlése. 20 előterjesztést tárgyaltak, ebből 19-et nyilvánosan. Ezek közül néhány érdekesebbet előzetesen ismertettünk.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2024. március 28. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az ülést mindössze egy óra alatt lezavarták a képviselők, a nyilvános előterjesztéseket 42 percig tárgyalták. Ez azt jelenti, hogy átlagosan kevesebb mint 133 másodperc alatt jutottak túl egy javaslat megvitatásán és a megszavazásán. Utóbbit nagy egyetértésben hajtotta végre a Fidesz és a közgyűlési ellenzéke, a 19 előterjesztésből 18-at ugyanis egyhangúlag fogadtak el, zömében kérdések és hozzászólások nélkül.

Az ülésen nem vett részt a Fidesz részéről Majer Tamás és Fodor Levente (őket nem indítja a pártjuk mandátumuk megőrzéséért a június 9-i önkormányzati választáson), Kőszeghy Csanád Ábel (független), valamint Szabó Bence (Momentum). Viták a közgyűlésben nem voltak, az alábbiakban a kevés feljegyezhető történést ismertetjük.

Kiírják az újabb panelprogramot

Az óvodai vezetők megbízását követően a testület döntött az újabb panelprogram kiírásáról. Mándi László (Momentum) kérdésére Pacza Gergely, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, a tavalyi – a mostanihoz hasonlóan 500 millió forintos keretű – kiíráson hat pályázatot támogattak, összesen 164,39 millió forint értékben.

Koppányi Szabolcs

Nem fogadták el egyhangúlag (a DK-ból Faragó Lajos nemmel szavazott, párttársa, Vaszkó Imre tartózkodott, ahogy az MSZP-s Madarasi István és a momentumos Mándi László is), de kérdések és hozzászólások nélkül léptek túl a képviselők azon, hogy Boros József milliárdos vállalkozó cége, az Aranybika Szálló Kft. egyetlen pályázóként az adható legalacsonyabb árért, 254,9 millió forintért megvásárol egy Széchenyi utcai ingatlant.

A helyi vállalkozások támogatását szeretné az MSZP

A nyilvános ülés utolsó érdemi történése az volt, hogy Madarasi István a tizennegyedik napirendi pontnál kérdést tett fel. Szilágyi Ferenc, a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályának vezetője azt terjesztette elő, hogy a közgyűlés a Széchenyi utca 1. szám alatti helyiséget a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésébe adja. Az MSZP képviselője arról érdeklődött, lehet-e tudni, miért szűnt meg az ott található patika, és tudnak-e hasonló ingatlanokról, ahol a bérlők elhagyták az épületet. Papp László (Fidesz) polgármester a válaszában leszögezte, semmiképpen sem céljuk a belváros kiürítése. Mint mondta, a belvárosban több gyógyszertár is működik, szerinte lehet, hogy a piac számára túl sűrűn helyezkedtek el, ezért szűnt meg az egyik. Arról is beszélt, a Cívis Ház Zrt. az elmúlt időszakban több olyan akciót indított, amelyekkel mérsékelte a bérlői terheket. Madarasi István a hozzászólásában kifejtette, szeretné, ha a debreceni vállalkozásokat támogatná a városvezetés.

Madarasi István
Koppányi Szabolcs

A 19 nyilvános előterjesztés elfogadását követően a képviselők zárt ülésen döntöttek a Debrecen Város Díszpolgára cím, a Pro Urbe díj, a Debrecen Város Mecénása díj és a Déri Frigyes-díj adományozásáról. Ezt követően a képviselőknek ugyan lehetőségük lett volna bármilyen témában kérdést feltenni a városvezetésnek, de nem éltek ezzel.

A június 9-i választásokig már csak két közgyűlést tartanak Debrecenben. A következő, ünnepi közgyűlés április 11-én, a város napján lesz.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.