VÍZ.JÖVŐ.IDŐBEN. - Látványos demonstrációval zárta az Energiaügyi Minisztérium előtt a Víz Hete rendezvényeit a Víz Koalíció

Az ország 37 eseményén vettek részt a helyiek, hogy a mindennapi életünket meghatározó vízzel foglalkozzanak a Víz Hete 2024 országos programsorozatban. Beszéltek a vízszegénységről, az ivóvíz jövőjéről, az élő vizeinkről. Többen megnézték a helyi vízművet, szennyvíztisztítót. Építettek esőkertet, játszottak társast: „Kell a víz!”, tartottak minikonferenciát a vizes ügyeinkről. A gyerekek megalkották, mit gondolnak a vízről. Volt sok túra a patakok, helyi kis tavak védelmében, és sok-sok közös gondolkodás a mindenki számára hozzáférhető, biztonságos és egészséges ivóvízellátásról.
Víz Koalíció

A Víz Hete Kun Csaba vízépítő mérnök bemutatójával kezdődött. A Víz Koalíció legfrissebb szakértői tanulmányának címe: Ki menti meg a víziközműszolgáltatást? Az elemzés számos riasztó adatot tárt fel a víziközművek állapotáról, amelyek továbbra is aggasztó jövőt vetítenek előre. Osztották ezt a nézetet a bemutatót követő szakmai kerekasztal megbeszélésen résztvevők is. Csak egy beszédes adat: a semmibe elfolyó víz évente 17 000 000 000 Ft! Egy másik fontos megállapítás pedig: „továbbra sem jött létre egy integrált információsrendszer a víziközmű-közszolgáltatás irányításának, döntés előkészítésének és hatósági eljárásainak támogatására”. Az elhanyagolt rekonstrukciók és az ivóvízellátó rendszerek folyamatos romlása tovább súlyosbítja a helyzetet, veszélyeztetve a biztonságos szolgáltatást. Az önkormányzatok, a szakma és az Állami Számvevőszék képviselői egyetértettek abban, hogy közös a felelősség a víziközmű-szolgáltatás megmentésében, hangsúlyozva a felelősségteljes tehervállalás fontosságát. A rendezvény zárásaként a Víz Koalíció tagjai, közösen a jelenlévőkkel, értékelték az egy évvel korábban megfogalmazott bakancslistájuk teljesítését.

Víz Koalíció

Természetesen a szakértői tanulmányt és az Állami Számvevőszék fontos megállapításait a Víz Koalíció szerette volna megvitatni a döntéshozókkal is. Bár Lantos Csaba energiaügyi minisztert és V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkárt is meghívták a Víz Hete szakmai kerekasztal megbeszélésére, végül nem vettek részt az eseményen. Így a Víz Koalíció elhivatott aktivistái – akik évek óta kongatják a vészharangot a döntéshozók felé, hogy vízszolgáltatás fenntarthatósága érdekében sürgős beavatkozásra van szükség - maguk mentek az Energiaügyi Minisztériumhoz a Víz Hete záró programjaként.

A demonstráción harang nélkül, de jó hangosan hallatták azoknak a szavát, akinek bár mindannyiunkhoz hasonlóan alapvető szükségletük és joguk a tiszta víz, mégsem mindig egyenlő esélyekkel jutnak hozzá. Mert nem folyik a víz a csapból vagy ihatatlan a vizük az eltört vagy éppen elhasználódott csövek miatt.

A követeléseket, a vízszolgáltatási minimumról szóló bakancslistát egy koszos vízben lebegő palackban küldték el a döntéshozóknak.

Víz Koalíció
Víz Koalíció

A bakancslista 12 pontja

1. Fogjanak össze a szakmai, civil és önkormányzati szereplők! Már 25 civil szervezet, 5 szakszervezet és 5 önkormányzat tagja a Víz Koalíciónak, de ez nem elég!

2. A vízellátás összeomlásának veszélye legyen része a közbeszédnek! Egyre több vizes hír jelenik meg a médiában, az ágazattal kapcsolatos döntések figyelmet kapnak. A közvélemény azonban még nem érzékeli a helyzet súlyosságát.

3. Kormányzati szinten jelöljenek ki vízügyi felelőst! Ez már megtörtént. A köztársasági elnök tavaly kinevezte V. Németh Zsolt víziközmű ágazatért felelős államtitkárt.

4. Induljon el valódi társadalmi egyeztetés! Számos szakszervezet tagja a Víz Koalíciónak, és több államtitkári találkozón vagyunk túl. A valódi társadalmi egyeztetés azonban még várat magára. Sem korrekt tájékoztatás nincs a döntéshozók részéről, sem őszinte párbeszéd a választókkal. A Víz Koalíció társadalmi egyeztetési minimuma, hogy 2024. évtől legyen konzultáció szakmai és civil szervezetekkel az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságában, kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok, valamint az Energiaügyi Minisztérium döntéshozóinak részvételével. Ezt kezdeményezni fogjuk.

5. Legyen átfogó, országos kockázati felmérés a víziközmű-hálózatok állapotáról! Kormányzati felkérés már van rá, hogy elkezdődött-e, nem tudjuk, az eredményét még nem láttuk. Az országos kockázati felmérés alapja egy egységes adatbázis. A korábbi szándékok ellenére nem jött létre az integrált információsrendszer a víziközmű-szolgáltatás irányítására, a döntés-előkészítések, hatósági eljárások támogatására. Kérjük a kockázati felmérést segítő Integrált Közcélú Víziközmű Adatbázis (IKVA) haladéktalan üzembe állítását.

6. Legyen sávos vízdíj, a lakossági árszint megtartása mellett! A nem lakossági fogyasztók 2024-től hatósági árat fizetnek. Mivel a háttérszámítások nem ismertek, nehéz megítélni, hogy ennek a mértéke jogos, eltúlzott vagy méltányos. Nem mindegy az sem, hogy közfeladatot ellátó intézményről vagy profitorientált piaci szereplőről van szó. A javaslatot megalapozó számítások ismeretében legyen valós társadalmi egyeztetés a lakossági vízdíjakról is! A lakossági vízdíjak emelése esetén a sávos kialakítást és a szociális szempontok figyelembe vételét elengedhetetlennek tartjuk!

7. Csökkenjenek a vízdíj adóterhei! A közműadó 2025-ös eltörlésére ígéret már van, a teljesülését még várjuk. A víz áfatartalma továbbra is 27%, és ígéret sincs a csökkentésére.

8. Legyen állami forrás a víziközmű-ágazat fejlesztésére! Az Országos Rekonstrukciós Programra szánt idei 200 milliárdos keret a szükséges 3-4 ezer milliárdos forráshoz képest kevés!

9. Legyen munkavállalói béremelés! Elindult, ígéretes, de nem állítja meg az elvándorlást. Az ágazati bérek érjék utol az energiaszektor átlagbéreit, de legalább a nemzetgazdasági átlagot!

10. Legyen országos csőcsere és hálózat bővítési programterv ütemezéssel és finanszírozással! Ígéret van rá, de még a tervezés fázisában van és állami szolgáltatói területre korlátozódik. Legyen nyilvános, hogy a jövőben milyen prioritások mentén, ütemezéssel, finanszírozással és hol valósul meg!

11. Maradjon közösségi tulajdonban a víziközmű-vagyon és a szolgáltatás! Erre garanciákat kérünk (kerüljön az alaptörvénybe)!

12. Erősödjön az önrendelkezés és a társadalmi kontroll! Jelentős az államosítási nyomás a még önkormányzati tulajdonú vízműveken. Garanciákat kérünk arra, hogy az állami szolgáltatói területen alakuló Önkormányzatok Konzultációs Tanácsa valódi önrendelkezést és a társadalmi kontrollt biztosít!

A Víz Hete idén is fontos szakmai rendezvénysorozat volt, hiszen víz nélkül nincs élet! A Víz Koalíció - a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában - továbbra is eltökélten küzd a biztonságos és minőségi ivóvízellátás jövőjéért! Mert „A víz ügy, közös ügy!”

A Tiszta vizet a poharainkba! című petíciót itt lehet aláírni.

Víz Koalíció
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.