Kirajzolódik-e a bulvárhack fókuszpontja a homályos buborékspektrumban? – Egy debreceni MCC-vezető küzdelme a magyar nyelvvel

Kalász Zsolt nyelvi kísérletezéseit már több mint két hónapja követhetjük nyomon a közpénzből fenntartott debreceni önkormányzati televízióban heti rendszerességgel.
Kalász Zsolt
facebook.com/MCC.Debrecen

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február 2-án indította el az önkormányzati médiaként, tehát közpénzből működő Debrecen Televízió a Heti Top című elemző műsorát, amelyben minden héten Bánki András, a Fidesz-közeli Real-PR 93 Kft. közvélemény-kutató cég elemzője és Kalász Zsolt politológus, a kormányközeli elitképző Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni régióvezetője beszélget aktuális politikai eseményekről.

Az első adás alapján még arról írtunk, hogy a műsorban elhangzott szakértések zavarosak, Kalász Zsolt egy alkalommal például azt mondta David Pressman amerikai nagykövet debreceni látogatásáról, hogy az „ellenzéki médiumoknak nyújtott támogató jellegű válasza valamilyen szinten kizökkenti a debrecenieket ebből a stabilitásból”. Azóta azonban eltelt két hónap, és a későbbi felvételeket látva inkább arról lehet szó, hogy az állam által jelentősen feltőkésített, elvileg tehetséggondozással foglalkozó MCC régióvezetője komoly fogalmazási problémákkal küzd.

facebook.com/MCC.Debrecen

A spektrum, mint fókuszpont

Csak az öt márciusi adást néztük vissza, de így is számos értelmetlen mondatot tudtunk feljegyezni Kalásztól. Elsején máris erősen bekezdett a debreceni gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos gondolatával: „A gazdaságfejlesztési spektrum az egy olyan fókuszpontja ennek az egész fejlődésnek, amely elvitathatatlan” – fogalmazott, bármit is jelentsen ez.

Március 8-án több rejtélyes mondat is elhagyta Kalász száját. A CATL-akkumulátorgyár „köz nélküli közmeghallgatásának” napján tartott ellenzéki alternatív közmeghallgatásról például a következőt mondta: „Az már egy másik kérdés, hogy a bizonytalan szavazókra mennyire hatnak ezek az események. Amint láthattuk a kitöltöttségi arányt, illetve ugye a megmozdulásnak a mértékét, nem volt számottevő. De nyilván a vélemények és a beérkezett kérdések tekintetében hogyha lesznek szakmai értékelések, akkor azt nyilván az ellenzéknek közölnie szükséges. Élesedik a helyzet, ahogy említettem, és ez nyilván a kampánystratégiának a része.” A teljes adás megtekintése után sem derült ki, hogy Kalász mit értett „kitöltöttségi arány” és „szakmai értékelések” alatt, valamint pontosan mit tart az ellenzéki kampánystratégia részének.

Később a műsorvezető kérdésére, miszerint milyen következményekkel járna az akkumulátorgyár leállítása, azt felelte: „Ha ezt leállítják, akkor a munkahelyteremtés teljes mértékben lenullázódik, és a debrecenieknek, a városlakóknak pedig nem lesz lehetősége ezeket az álláshelyeket betölteni, tehát kvázi egy olyan homályos burok képződik ebben a gazdasági szférában, amit nem tudnak betölteni.”

Debrecen kirajzolódása

Március 15-én az sem könnyítette meg a dolgát Kalásznak, hogy Keserű Zsuzsa műsorvezető közbeszólással szakította meg egy gondolatmenetét. Így született meg az alábbi alkotás:
Kalász: „Fontos lesz a június 9-i választás, ugye két fronton is, önkormányzati és európai uniós választások is lesznek, és Magyarországnak…”
Keserű: „Most már hivatalosan is, Sulyok Tamás köztársasági elnök ki is hirdette, hivatalos most már.”
Kalász: „Igen, és Debrecen ebben egy fontos szerepet fog majd vállalni, és az elkövetkezendő időszakban ezt majd láthatjuk, kirajzolódik ez.”

Hogy mégis milyen fontos szerepet játszik Debrecen a választásokban, amely csak később fog „kirajzolódni”, a beszélgetés végéig nem derült ki.

Hány százalék a kétharmad?

Kilóg a sorból, de érdemes megemlíteni a debreceni MCC-vezető egyik március 22-i mondatát is, amely némi betekintést enged Kalász matematikai ismereteibe: „Az előző önkormányzati választáson polgármester úr több mint 61 százalékkal nyerte meg ugye a választásokat, tehát hogy a szavazatoknak a kétharmadát ugye bezsebelte, ez most nyilván a számok függvényében valószínűleg változni fog.” Papp László (Fidesz) a szavazatok 61,77 százalékát szerezte meg 2019-ben, ez azt jelenti, hogy nem ért el kétharmados győzelmet.

„Itt, a rendszerben”

Március 29-én pedig Magyar Péterrel kapcsolatban tett egy olyan kijelentést, amellyel megkoronázta a márciusi teljesítményét: „Ez is azt jelenti, hogy elindul egy olyan bulvárhack az ő személye körül, ami valószínűleg itt, a rendszerben valahogy majd nem fog teljes mértékben kirajzolódni.” Bármilyen meglepő, de a műsorvezetőnek sem jutott eszébe rákérdezni, mit tekint Kalász „bulvárhacknek”, ki követi ezt el, és mit ért azon, hogy az nem fog „kirajzolódni (…) itt, a rendszerben”.

Valamivel több mint két hónap van hátra az európai parlamenti és az önkormányzati választásokig. Meglátjuk, hogy a DTV végig kitart-e az eredetileg tervezett szakértői páros mellett. Ha így történik, minden bizonnyal a továbbiakban is szolgáltat a műsor a fentiekhez hasonló nyelvi leleményeket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.