Balmazújvároson járt a Debreciner – találkoztunk jelenlegi és leendő olvasóinkkal

Kihelyezett nyílt szerkesztőségi üléseink során arra vagyunk kíváncsiak, milyen lehetséges témák, feldolgozandó problémák és ügyek találhatóak Hajdú-Bihar városaiban. Február 29-én Balmazújvárosra látogattunk.
Polgár Tóth Tamás

Eltűnő mezőgazdaság

Az eseményen megjelent mezőgazdászok, agráriummal foglalkozók szerint a tavalyielőtti katasztrofális időjárási helyzet jelentősen befolyásolta a termények minőségét és mennyiségét, nehézséget okoz számukra, hogy az ukrán gabona vámmentesen kerülhetett az országba, ez pedig a magyar gabonaárakat közel megfelezte. A gazdák úgy látják, a magyar állam egyáltalán nem támogatja őket, hiszen azóta sem találtak megoldást a helyzetre. A kárenyhítés vagy kármentesítés nem érezhető a településen, bár számos adót és járulékot fizetnek a gazdák a kárenyhítési alapba, mégsem érzékelték, hogy az aszály után bármiféle kompenzációban részesültek volna. A várost érintő mezőgazdasági problémák kapcsán megkerülhetetlen volt a közelben épülő gyárakat is megemlíteni, hiszen sokszáz hektárnyi remek minőségű termőföld is megsemmisült a környéken az ipari beruházások okán.

Budai Péter

Sok mindenben első a város

Az országban első alkalommal hozott a megyei főispán zárszámadási rendeletet Balmazújvárosról, ezzel megelőzve a teljes csődhelyzet kialakulását, valamint hasonlóan a helyiek elsőként tapasztalhatták meg a kegyelmi ügyek egyik korai előzményét, Veres Margit volt polgármester büntetésének elengedése kapcsán.
Budai Péter

A Debreciner nyílt szerkesztőségi értekezletén megjelent polgármester, Hegedüs Péter példamutatónak látja a város működését legalábbis abban a tekintetben, hogy ő és a csapata igyekeznek platformot, nyilvánosságot és pártatlan tájékoztatást biztosítani a helyi lakosoknak, főképp akkor, amikor az említettekhez hasonló, balmazújvárosiakat érintő problémás ügyekről van szó. A polgármester elmondta, nekik nagyon fontos, hogy minden bitokukba jutó adatot közzé tegyenek hivatalos, nyilvános platformokon, a bizonyítható valóság szem előtt tartásával saját magukat is meg tudják védeni, illetve a lakosok érdekeit is képviselni tudják. Szerinte nem engedheti meg egyetlen település sem, hogy a helyi kiskirályok intézzék a városok ügyeit, s fontos, ha ezt más települések lakói is felismerik. Bár náluk is rendkívül lassan sikerül keresztülvinni egy-egy ügyet, lakossági összefogással és odafigyeléssel lehet tenni a korrupció ellen is.

Polgár Tóth Tamás

A polgármester szerint június 9-ei választások után eldől majd, hogy az elmaradt „haszon” visszapótlását tudja megkezdeni a helyi Fidesz, vagy a testület megszabadul a béklyóitól, és végre visszatartás nélkül tud dolgozni. Hegedüs kiemelte, évente 200-250 millió forint hiányzik a költségvetésből immár ötödik éve, tehát több mint egy milliárdos hiányt okozva a helyi büdzsében. Bár a jelenlegi képviselőtestület is sok mindent képes saját erejéből végrehajtani, de nyilvánvalóan nehezített pályán mozognak a testületi arányok miatt.

Budai Péter

A lakosok szerint az, hogy a képviselőtestület fele folyamatosan akadályozza a fejlesztések elindulását, egyszerűen érthetetlen. Úgy látják, a pártpolitikának nem kellene ilyen szinten beleszólnia egy város életébe, hiszen a testület tagjainak a város érdekeit kellene figyelembe vennie, és nem bosszúhadjáratot folytatnia. A Debreciner érdeklődésére a helyiek elmondták, sokan felháborodottak a városban, és pontosan látják a testület polarizált működését. A polgármester szerint az, hogy egy helyi tüntetés képes megmozgatni 400-500 embert, valamint a 400-an nézik 14 órás testületi ülés élő közvetítését, azt mutatja, hogy Balmazújvároson józan gondolkodású emberek élnek, akik pontosan látják a helyzetet. A résztvevők úgy vélik, sok helyi kormánypárti szavazót is kiábrándított a testület egyik felének hozzáállása, hiszen amikor rájuk voksoltak, ők sem ezt várták tőlük.

Budai Péter

Akkugyárak árnyékában

A helyiek jelentős aggodalmukat fejeztek ki az épülő gyárak kapcsán, bár Balmazújvároson szerintük feltűnően nem törekszenek arra, hogy bármit építsenek központi akaratból. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy nincs egybefüggően több száz hektár föld, illetve a város szerencsés helyzetben van, hogy a Keleti-főcsatorna és a Hortobágy mellett fekszik. Szerintük nem teremtettek munkahelyeket helyben a Debrecenben épülő ipari beruházások, de rengetegen, becslések szerint több ezren, eljárnak reggelente dolgozni innen.

Helyi propagandamédia?

A helyiek elmondták, a propaganda városi szinten is működik, a Balmazért! című lap, melynek első kiadója a futballklub volt, majd később különböző kft-k, 6500 példányszámban jelenik meg havonta, valótlanságokat és téves információkat közölve a lakosokkal. A kiadványban csupán egy név szerepelt az impresszumban, Menyhért Mészáros Lászlóé. A megjelentek közül volt, aki arról mesélt, Menyhárt feljelentette őket azért, mert kulturált véleményt formáltak az újságban megjelenő cikkekről. Előfordul, hogy több lapszám is kimaradt, mivel a kiadó és a szerzők nem tettek eleget a bírósági ítélet szerint is jogos helyreigazítási kérelmeknek. A városvezetés jogi eszközökkel igyekszik megakadályozni a téves információk terjesztését.

Előzmények:

- Beszéljünk Balmazújvárosról!

- Van mondanivalója a balmazújvárosiaknak, ez az előzetes beszélgetésekből is kiderült

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.