Nyílt szerkesztőségi ülést tartottunk Hajdúböszörményben

Debrecenen kívüli nyílt szerkesztőségi üléseinken arra vagyunk kíváncsiak, hogy a környező városokban a lakókat milyen témák, problémák és ügyek foglalkoztatják, amelyekkel a Debreciner aktívan foglalkozhatna. Március 5-én Hajdúböszörményben jártunk.
Budai Péter

Következmények nélküli beruházások

A helyiek nemrég egy városi lakossági fórumon vehettek részt, a megjelentek közül többen megosztották az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, úgy látják, szükségtelen kérdéseket feltenni ezeken az alkalmakon, hiszen már jól tudják, milyen a polgármester viszonya azokhoz a lakosokhoz, akik szót emelnek vagy kellemetlen kérdéseket tesznek fel a neki vagy a képviselő-testület tagjainak a város ügyeiről. Általános érzésként, hangulatként fogalmazódott meg a jelenlévőkben, hogy a város vezetői nem veszik őket emberszámba, nem veszik komolyan őket és a kérdéseiket, a lakossági fórumok nem működőképesek, nem látják el a feladatukat, nem segítenek abban, hogy a helyiek kommunikáljanak a városi ügyeiről.

A megjelent böszörményiek aggályaikat fejezték ki az épülő lakópark kapcsán, bár már biztosak benne, hogy a testület elfogadta a tervezetet és megépül a létesítmény, a polgármester ezt nem említette a lakossági fórum során. Az aggodalmakat leginkább az táplálja, hogy a helyiek szerint a lakópark egy álcázott munkásszálló, és kíváncsiak rá, hogy készül-e még más hasonló beruházás a városban.

Budai Péter

A következmények nélküli beruházások általában is zavarják a mindennapokat, a csapadék és vízelvezetés nagy esőzések idején folyamatos nehézségeket okoz a városban, a főtéren az újonnan kialakított csatorna nem tudja kellő mértékben elvezetni a vizet, így számos alkalommal áll a víz a főtéren. A beruházásokat végző vállalkozók nem vonhatóak felelősségre, nem vállalnak garanciát az elhibázott tervek megvalósítására. Az egészségközpont és az óvoda épülete is ennek esett áldozatul, amelyeknél már az átadásuk pillanatában problémák merültek fel a kivitelezésnél. A lakosság szerint az, hogy a beruházások túlárazott, túlszámlázott módszerekkel készülnek, az egyik melegágya a problémának.

Szerintük hasonlóan aggályos a városban működő Plazmatikum nevű centrum, ami a gyerekorvosi rendelő szomszédságában üzemel. A helyiek szerint a plazmacentrum jobb árszabással dolgozik, mint más hasonló létesítmények, így vonzóbb a környékbeli települések lakói és kétes alakjai számára is. A plazmacentrum környéke a város egyik kellemetlen pontjává vált emiatt, ahol sok az idegen.

Egy helyi egyesület képviselője elmondta, hogy meglátása szerint nagyon nehéz megszólítani ma Hajdúböszörményben az embereket, az önkormányzat hallgatása könnyen álhírek és pletykák alapjává válik, többek között annak kapcsán, hogy épül-e akkumulátor gyár a városban, vagy sem, mivel nem tájékoztatják érdemben a helyieket. A városvezetés több alkalommal nem tudott nyilatkozni arról, hogy mi a város álláspontja egy akkumulátorgyár építése kapcsán.

Budai Péter

Arra a kérdésre, hogy milyen a helyi ellenzék összetétele, azt a választ kaptuk, hogy nincsenek pártok és nincs alternatíva a városban, azt pedig, nem látják a helyiek, hogy a jelenlegi testület változást hozna el. Nem pártpolitikai alapon próbálja megszólítani a helyieket a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület, az egyik jelenlévő tagjuk elmondta, ők egy élhető, tisztességes, tiszta zsebű városért szeretnének dolgozni, azonban sajnos nagy a közöny és a félelem az emberekben, így nehezen tudják felmérni, mit gondolnak róluk, milyen potenciállal indulhatnának a választásokon.

Élet Hajdúböszörményben

A helyiek alapérzése, hogy a városban „megállt az élet”, hiszen kisebb városok is sokkal nyüzsgőbbek. Az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent a lakosságszám, a helyiek elmondása szerint közel 4000 lakóval, hiszen rengetegen elvándoroltak, elköltöztek, azok pedig, akik Hajdúböszörményben maradtak, jellemzően ingáznak a távoli munkahelyükre. Hajdúböszörmény, mint korábbi virágzó mezőgazdasági város jó megélhetési alapot biztosított a mezőgazdászoknak, ez mára már teljesen eltűnt, a földeket kiárusították, lebetonozták és ipari parkokat létesítettek a helyükön, ez kifejezetten fájó látni az idősebb generáció tagjainak. A piac és a helyi kiskereskedelem hasonló tendenciákat mutat, míg korábban a hét három napján is volt piac a városban, mára ez egy napra korlátozódik, rendkívül kevés eladóval és szegényes kínálattal.

A sport kapcsán többen kifejtették, hogy régen a városnak fontos értéke volt a futball, mára azonban ez teljesen eltűnt. A kisebb gyerekeknek és családoknak nagyon kevés a kikapcsolódási lehetőségük Böszörményben, a szórakozni vagy éjszakai életre vágyóknak is más városokba kell átmenniük ezekért a programokért, ebben a kérdésben Hajdúdorogot és Hajdúnánást is jobb példának látják a helyiek. A város legfontosabb rendezvénye a Hajdúhét az utóbbi évek alatt sokat veszített a nívójából, míg régebben ingyenes volt, ma kerítéssel körbevéve, kevesebb mint egy hétig, fizetős eseményként várja a látogatókat.

Előzmény:

- Beszéljünk Hajdúböszörményről!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.