Hozzák nyilvánosságra az összes kegyelmi döntést, Veres Margit ügyében is! – kéri Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere

Úgy látja, a kegyelmet kapott bűnelkövetők sérthetetlennek és törvényen felülállónak tartják magukat, ráadásul az ilyen ügyek feszültséget keltenek és a bírósági eljárásokkal kapcsolatos kételyeket ébresztenek a lakosokban.

Sajtótájékoztatót tartott április 4-én Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a város korábbi vezetője, Veres Margit (független) kegyelmi ügyével kapcsolatban.

Hegedüs Péter
Polgár Tóth Tamás

A politikus szerint kérdés, gyakorolhat-e bármilyen jogot a társadalmi kontroll teljes hiánya mellett a köztársasági elnök. Álláspontja szerint éppen a legfőbb közjogi méltóságnak kellene a legátláthatóbban működnie, méghozzá a kegyelmi döntéseknél is. Emlékeztetett, hiába ítélték 2018 áprilisában jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre Veres Margitot korrupciós bűncselekmény miatt, a volt polgármester sosem vonult börtönbe.

Arrogánsak

Hegedüs Péter szerint joggal tehetik fel a kérdést a lakosok, ki és milyen indokkal engedélyezte, hogy Veres szabadlábon várja meg a kegyelmi kérvénye elbírálását, valamint miért és mikor részesítették őt kegyelemben. Úgy látja, a volt polgármester példája tapintható feszültséget és kételyt ébresztett a balmazújvárosiakban az ítélet törvényessége kapcsán is. „A vélhetőleg külső ráhatás miatt hozott pozitív kegyelmi döntések alanyai sérthetetleneknek és törvényeken felülállóknak gondolják magukat, és ezt viselkedésükkel, arroganciájukkal is alátámasztják” – magyarázta. Példaként Veres Margiton túl a pedofil bűncselekmények eltusolásában segédkező K. Endre kegyelmi ügyét említette.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Hegedüs Péter úgy véli, csorbát szenvedett a köztársasági elnöki intézmény függetlensége. Ennek helyreállítása érdekében a polgármester kéri, hozzák nyilvánosságra az eddigi összes pozitív kegyelmi döntést a kérvény tartalmával együtt. Közölte, ismét arra kéri a köztársasági elnöki hivatalt, hogy szolgáltasson adatokat Veres Margit kegyelmi ügyével kapcsolatban is. Mint mondta, ezzel megerősíthető lenne az is, hogy nem koncepciós perben ítélték el a volt városvezetőt. Hegedüs elmondta, egy korábbi adatkérésükből már kiderült, hogy Novák Katalin – azóta lemondott – köztársasági elnök nem vett át függőben lévő kegyelmi ügyeket elődjétől, Áder Jánostól. Ez azt jelenti, hogy Áder hagyta jóvá Veres kegyelmi ügyét.

Széles Diána debreceni alpolgármester és Tiba István mellett egy sajtóeseményen a Debreceni Egyetemen 2015 októberében
YouTube

Költségvetési csalás miatt zajlik egy per még a fideszes városvezetés alatt történtek miatt

Megkérdeztük Hegedüs Pétert, vannak-e folyamatban olyan bírósági ügyek, amelyekben érintett az önkormányzat vagy személyesen a polgármester. Kifejtette, jelenleg is zajlik egy per, amelyben a városi uszoda ügyében költségvetési csalás miatt emeltek vádat. Hegedüs elmondta, a 2019-ben tett feljelentésükben egyértelműen jelezték, hogy az önkormányzat sértett az ügyben, mégis csak érdekelti státuszban engedték be őket a perbe. Közölte, megpróbálják elérni, hogy az önkormányzat sértettként vehessen részt a folyamatban.

Balmazújváros
Polgár Tóth Tamás

Kíváncsiak voltunk arra, amennyiben a jelenlegihez hasonló helyzet áll elő az önkormányzati választás eredményeképpen (tehát Hegedüs Pétert újraválasztják polgármesternek, de nem lesz többsége a testületben), mit tud tenni az önkormányzat finanszírozásának fenntarthatósága érdekében. Mint mondta, mivel egyéni képviselőjelöltként is indul, ha ott is nyer, tizenegy ember kerül be a testületbe, így pedig nem állhat elő patthelyzet. Amennyiben esetleg fideszes többség alakulna ki, a polgármester szerint ez nem lenne tartható helyzet, mivel fel is tudnák oszlatni a testületet.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.